Autem přímo mezi šelmy. První odvážlivci projeli lví safari v Zoo Dvůr Králové

Jako v divoké Africe si mohou připadat návštěvníci královédvorské zoo. Ta dnes otevřela unikátní lví safari. Ve Východní Evropě jde o jediný projekt svého druhu. Mezi královskými šelmami se během odpoledne po zhruba 500 metrů dlouhé cestě projely stovky lidí.

Tento článek je více než rok starý.

Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Lví Safari v ZOO Dvůr Králové nad Labem

Lví Safari v ZOO Dvůr Králové nad Labem | Foto: Zdeněk Čermák

Zájem o nevšední zážitek byl obrovský. Návštěvníky před zhruba dvouhektarovým areálem přivítá dvojice bran, mohutné oplocení a věž s dozorem, který sleduje vjezd i výjezd vozidel. Hlídka střeží celý areál také díky kamerovému systému. Bezpečnost přímo ve výběhu hlídá také ostraha v automobilu.

Přehrát

00:00 / 00:00

Lví safari v ZOO Dvůr Králové si dnes odpoledne vychutnali první návštěvníci. Podrobnosti přinesla redaktorka ČRo KAteřina Kohoutová

Lidé se mezi volně pobíhajícími lvy mohou projet speciálním terénním vozem nebo vlastním autem. Ti, kteří se do výběhu neodváží, mohou lvy sledovat také z vyhlídek, které umožňují přístup přímo nad lví výběh.

Zájemci o nevšední podívanou nesmí mít kvůli bezpečnosti v autě psa a musí se řídit přísnými pravidly.

„Bude tam služba, ta bude návštěvníky upozorňovat, jak se mají uvnitř výběhu chovat,“ říká Jan Stejskal ze Zoo Dvůr Králové. Důležité podle něho je zejména to, aby lidé měli před vjezdem do výběhu pečlivě zavřená okénka, dveře a v žádném případě nevystupovali z prostoru auta nebo speciálního trucku.

Lví dvojčata Bart a Napoleon oslavila v ZOO Dvůr Králové třetí narozeniny | Foto: Jana Myslivečková

V nově přístupném areálu se nyní pohybuje buď trojice lvích samců, kteří pocházejí z britského safari parku, nebo skupina čtyř samic dovezená ze zoo v nizozemském Arnhemu. Původně se po safari pohybovali lvi společně, po vzájemném konfliktu je prozatím chovatelé rozdělili. Lvi jsou z bezpečnostních důvodů kastrovaní. Utlumila se tak jejich přirozená agresivita.

V pavilonu kromě dvou skupinek žijí ještě dva berberští lvi.

Zoo za vybudování lvího safari a nového pavilonu lvů zaplatilo zhruba 18 milionů korun. Přístupné bude do prvního říjnového týdne.

Lví Safari v ZOO Dvůr Králové nad Labem | Foto: Zdeněk Čermák

Kateřina Kohoutová, Lenka Krejcarová Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme