Obhájkyně Ratha pronesla závěrečnou řeč. Žádá zproštění obžaloby

Po více než měsíci dnes pokračovalo hlavní líčení s Davidem Rathem. Bývalý poslanec přišel i se svojí advokátkou, kterou mu přidělil soud. Marcela Ondřejová přednesla závěrečnou řeč, ta trvala přibližně dvě hodiny. Na konci navrhla, aby soud zprostil bývalého poslance obžaloby z korupce. Závěrečné řeči pronesly také obhájkyně Lucie Novanské i sama obžalovaná. Slovo poté dostal obžalovaný David Rath. Ve tři hodiny odpoledne soudce Robert Pacovský hlavní líčení přerušil. Pokračovat se bude v úterý ráno.

Tento článek je více než rok starý.

Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Bývalý poslanec a exhejtman Středočeského kraje David Rath a jeho obhájkyně Marcela Ondřejová

Bývalý poslanec a exhejtman Středočeského kraje David Rath a jeho obhájkyně Marcela Ondřejová | Zdroj: ČTK

Obhájkyně Marcela Ondřejová zpochybnila postup policie i státního zastupitelství. Obžalobu pak označila za vykonstruovanou.

Advokátka Davida Ratha kritizovala i přepisy odposlechů, označila je za heslovité. Někdo podle ní také manipuloval s jejich střihy. Státní zástupce Petr Jirát to odmítl.

„Způsob obhajoby je věcí advokáta a klienta. Očekával jsem námitky na zákonnost provedených odposlechů. S těmi jsem se ovšem podle mého názoru důsledně vypořádal v závěrečné řeči,“ poznamenal Jirát.

V úvodu závěrečné řeči poukázala Ondřejová také na údajně nedostatečnou lhůtu k přípravě obhajoby. Soud tak podle ní výrazně zasáhl do práva jejího klienta na spravedlivý proces.

Připomněla také, že Rath byl v době zadržení policií skutečně přesvědčen, že v krabici od vína, kterou si nesl, bylo skutečně víno, nikoliv peníze. A upozornila na 9 minut, kdy byla krabice mimo hledáček policejní kamery.

Podle advokátky s ní tak mohl někdo manipulovat nebo si ji Rath spletl už v domě odsouzených Petra Kotta a Kateřiny Pancové (dnes Kottové), odkud si krabici odnesl.

Se závěrečnou řečí své obhájkyně je David Rath v rámci možností spokojený: „V rámci zkráceného času, který dostala, odvedla maximum.“

Případ je rozhodnut, řekl u soudu Rath. Bude prý exemplárním případem

Číst článek

Závěrečnou řeč dnes pronesla také obhájkyně obžalované Lucie Novanské. Konstrukce obžaloby je podle právničky jen přáním obžaloby, nikoliv pravdou. Žádá proto zproštění obžaloby. Před soudem mluvila také sama obžalovaná Novanská, která řekla, že souhlasí se svou advokátkou. Státní zástupce navrhuje pro Novanskou pěti až šestiletý trest vězení.

Bývalý poslanec a exhejtman Středočeského kraje David Rath | Foto: ČTK

Rathova advokátka Marcela Ondřejová dnes soud v úvodu opět požádala o další lhůtu na prostudování Rathova soudního spisu.

Soudce Robert Pacovský ale její žádost zamítl. Lhůta na přípravu byla podle něj dostatečná. Na prostudování obsáhlého dokumentu měla advokátka přibližně měsíc.

„Bylo to velmi těžké. Pokud by mi soud lhůtu prodloužil, mohli bychom studovat spis do větších podrobností. Závěrečná řeč, byť jsem udělala maximum, by byla daleko konkrétnější s poukazy na četná i menší pochybení, kterých se soud dopustil,“ podotkla Ondřejová.

Pokračování soudu s bývalým poslancem Davidem Rathem provázely také námitky ohledně podjatosti soudu. O nich soud rozhodne v průběhu tohoto týdne.

Rathovi hrozí 12 let vězení, žalobce Petr Jirát mu navrhuje devět let. Podle Jiráta Rath soud zdržuje a vyhýbá se nástupu do vězení. Exministr zdravotnictví a bývalý středočeský hejtman čelí obžalobě z korupce a ovlivňování veřejných zakázek.

Kauza David Rath | Foto: Český rozhlas

ČTK, Eliška Malínská, Tereza Chlubná, Jaroslav Gavenda, Anna Jadrná, msk Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme