Bassekou Kouyaté & Ngoni Ba: Ba Power

13. červenec 2015

Západoafrický stát Mali sice patří k nejchudším zemím světa, ale nabízí překvapivé množství originálních hudebníků. Bassekou Kouyaté pochází z rozvětveného klanu muzikantů a hraje na drobnou loutnu zvanou ngoni. Ta měla v tradiční hudbě roli čistě rytmického nástroje a když v době otroctví pronikla z Afriky do Nového světa, stala se předlohou pozdějšího banja.

Bassekou Kouyate na první pohled jednoduché ngoni radikálně změnil: spojil je s kvákadlem i dalšími černými krabičkami, a zvuk nástroje přiblížil elektrické kytaře. V jeho skupině jsou další 4 hráči na loutny ngoni, které se liší laděním a velikostí, zpěvačkou je Kouyateho manželka Amy Sacko. Skupina si vybrala jednoduchý název - Ngoni Ba, tedy Velké ngoni, a své album nazvala Ba Power.

V hudebním tisku se často objevují teorie o spřízněnosti amerického blues a hudby Západní Afriky. Bassekou Kouyaté si tuto spřízněnost ověřil při své první návštěvě Spojených států, kdy mu bylo pouhých 18 let a setkal se s velkým americkým bluesmanem Taj Mahalem, s nímž později natáčel ve studiu.

I když se často zvuk západoafrických písní blíží západní produkci, texty se podstatně liší. Některé písně mají charakter kázání, která nabádají k dobrým mravům, jiné čerpají ze starých legend a eposů. Českého posluchače možná překvapí, že v Mali má paralelu legenda o blanických rytířích: jejím hrdinou je mýtický vládce Borongoli, který vyniká odvahou i spravedlivostí, v současné době sice spí, ale jednoho dne se prý probudí.

V dnešní Mozaice například uslyšíte skladby: Siran Fen, Abé Sumaya, Borongoli ma Kununban, Bassekouni.

Spustit audio