OBRAZEM: V Helsinkách cvičí více než 20 tisíc účastníků Gymnaestrády

Finské Helsinki jsou plné barev. Právě tam začala 15. Gymnaestráda. Výpravy sportovců z celého světa se pro tento účel vybavily jednotnými úbory - tak například čeští sportovci nosí bílé bundy s modrými a červenými puntíky, Švýcaři oblékli tradiční červenou doplněnou bílým proužkem.

Tento článek je více než rok starý.

Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Gymnaestráda

Gymnaestráda | Foto: Tea Veseláková | Zdroj: Český rozhlas

Slavnostní ceremoniál, který zahájil letošní Gymnaestrádu, odstartovalo hromadné defilé účastníků. Nejpočetnější jsou domácí Finové, festivalu gymnastických sportů se jich účastní přes 4 tisíce. Česká výprava má víc než 800 členů a řadí se tak mezi ty početnější.

Setkání gymnastů se koná jednou za čtyři roky a ve světě gymnastiky je to velmi prestižní záležitost. Pořadatelé se proto důkladně připravili a jak potvrzuje maminka jedné mladé Finky, která na zahajovacím ceremoniálu vystupovala, akcí teď žije celé město.

Přehrát

00:00 / 00:00

Zahájení Gymnaestrády se zúčastnila i reportérka ČRo Tea Parkanová

„Jsem nadšený, že mám možnost se Gymnaestrády zúčastnit, jsem na ní poprvé. Moje skupina vystoupí na motivy tanga a pokusí se divákům přiblížit atmosféru Amazonie,“ říká 18letý reprezentant Portugalska Diego, který obdivuje různorodost kultur, které do Helsinek účastníci z celého světa přinesli.

Gymnaestráda je setkání sportovců všech generací. Například Českou republiku reprezentují mladé tanečnice akrobatického rock'n'rollu, stejně jako senioři ze sokolských organizací. Druzí jmenovaní předvedou v Helsinkách i historické sokolské kroje.

Gymnaestráda | Foto: Tea Parkanová

Věkovou pestrost přítomných sportovců ostatně zdůraznili už Finové, kteří připravovali slavnostní zahajovací odpoledne. Předvedli se na něm mladí gymnasté, rodiče s dětmi i jejich prarodiče. Nejdřív v sestavách vlastní skupiny a nakonec ve společné choreografii za doprovodu gymnaestrádní hymny.

Do Helsinek se sjelo přes 21 tisíc sportovců z 52 zemí světa. Publiku i sobě navzájem během příštího týdne předvedou, co v nich je. To vše pod letošním heslem Gymnaestrády Let´s make the earth move - tedy „pohněme společně zemí“.

Gymnaestráda | Foto: Tea Parkanová

Gymnaestráda | Foto: Tea Parkanová

Gymnaestráda | Foto: Tea Parkanová

Gymnaestráda | Foto: Tea Parkanová

Tea Veseláková, Vojtěch Man Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme