Policisté zadrželi 81 nelegálních migrantů. Je to zatím nejvyšší víkendový počet

Cizinecká policie zadržela od pátku do neděle 81 nelegálních migrantů. Jedná se o zatím nejvyšší víkendové číslo. Počet zadržených běženců v prvním letošním půlroce oproti stejnému období loni vzrostl o 48 procent. Strážníci jich podle mluvčí cizinecké policie Kateřiny Rendlové chytili 3003. Ministr vnitra Chovanec žádá k řešení uprchlické krize po vládě více peněz.

Tento článek je více než rok starý.

Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Cizinecká policie kontroluje řidiče

Cizinecká policie kontroluje řidiče | Foto: Jan Bachorík

Za celý minulý týden policisté zadrželi 131 běženců. Podle Kateřiny Rendlové to zvýšilo denní průměr na 18 nelegálních migrantů v Česku.

„Od začátku opatření od 17. června už je to 370 nelegálních migrantů. Pokud jde o místa, tak ta se příliš nemění. Stále nejvíce případů je na Jižní Moravě, potom v Ústeckém kraji, Středočeském kraji a také v Praze,“ řekla.

„Na prvním místě jsou stále státní příslušníci Sýrie, potom jsou to Iráčané a Afghánci,“ dodala o původu migrantů.

Jednání vlády

Ministr vnitra Milan Chovanec z ČSSD kvůli dopadům uprchlické krize požaduje po vládě peníze navíc - letos 250 milionů a příští rok více než miliardu korun. Uvedly to dnes Česká televize a server iDnes.cz.

„Požadujeme nejen navýšení počtu lidí směrem k práci s uprchlíky, ale i počtu policistů, aby mohly vzniknout policejní služebny v blízkosti těch (azylových) zařízení," citovala uvedená média Chovance.

Vyjádřil se tak před jednáním vlády, která bude podle něj řešit také otevírání nových azylových zařízení. Ministr údajně potvrdil zatím jen lokalitu Vyšní Lhoty v Moravskoslezském kraji.

Podle premiéra Bohuslava Sobotky z ČSSD má vláda bezpečnostní situaci v souvislosti se současnou migrační vlnou pod kontrolou.

„V tuto chvíli realizujeme záchyty ilegálních migrantů, kteří neoprávněně vstupují na území České republiky, a postupujeme podle příslušné legislativy," prohlásil minulý týden ve sněmovně. Imigranti buď žádají o azyl, nebo je Česko vrací přes hranice zpátky, pokud vstoupili na území EU v jiné zemi.

ČTK, Tereza Chlubná Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme