Podle NKÚ stát utratil 750 milionů korun za údajně neefektivní projekt firemních stáží

Stát utratil přes tři čtvrtě miliardy korun za údajně neefektivní projekt stáží ve firmách. Podle Nejvyššího kontrolního úřadu totiž projekt nezasáhl cílové skupiny. Kontroloři navíc našli chyby při zadávání veřejných zakázek za desítky milionů korun.

Tento článek je více než rok starý.

Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejvyšší kontrolní úřad, NKÚ (ilustrační foto)

Nejvyšší kontrolní úřad, NKÚ (ilustrační foto) | Foto: Filip Jandourek

Podle kontrolorů projekt financovaný z evropských peněz nezasáhl cílové skupiny, tedy absolventy a ty, kteří se vracejí na trh práce - třeba ženy po mateřské dovolené.

Úřad navíc upozorňuje na chyby při zadávání veřejných zakázek. Jde celkem o tři projekty, které jsou financovány z operačního programu Vzdělávání pro konkurenceschopnost. Mezi nimi třeba právě finanční podpora při firemních stážích.

Podle NKÚ navíc hrozí, že ministerstvo bude muset evropskou dotaci vrátit. Mluvčí ministerstva práce Petr Habáň ale říká, že se současné vedení ministerstva snaží chyby napravit:

„Současné vedení ministerstva se pouze snaží napravit chyby, které vznikly za předchozích vedení. Jde pravděpodobně o chybné založení příspěvkové organizace Fond dalšího vzdělávání, která projekt stáže ve firmách organizuje a zajišťuje.“

Praxe a dovednosti

Do projektu firemních stáží se zapojilo přes 35 000 uchazečů a skoro 10 000 poskytovatelů stáží. Přibližně dvě třetiny stážistů pak díky praxi získaly i zaměstnání nebo jim byla nabídnuta spolupráce, ať už na částečný úvazek, nebo brigádně.

Třeba vysokoškolačka Zuzana Paštová díky stáži získala nejen praxi, ale také dovednosti, které znala jen ze školy.

„Protože jsem před tím neměla žádné zkušenosti, tak jsem se poohlížela po nějaké stáži. Náplň práce byla oslovování klientů, vyhledávání kandidátů. Zahrnovalo to komunikaci a určitou aktivitu,“ uvádí Zuzana, která si díky praxi našla i brigádu na léto. Dál si přivydělává jako pomocná síla v pracovní agentuře.

Ministerstvo chce v projektu pokračovat, potvrzuje jeho mluvčí Petr Habáň:

„Ministerstvo práce každopádně trvá na tom, že ten projekt je dobrý, má svůj význam a své místo v aktivní politice zaměstnanosti. Proto i nadále budeme chtít projekt podporovat. Jde o to, aby jeho financování bylo transparentní.“

Zuzana Švejdová Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme