Ministerstvo vnitra očekává v příštím roce příchod až 7 tisíc nelegálních běženců

Ministerstvo vnitra čeká, že do Česka přijde příští rok 5000 až 7000 nelegálních migrantů. Letos jich bylo kolem tří a půl tisíce. Ministři se proto dohodli, že vnitro letos dostane na řešení uprchlické krize skoro čtvrt miliardy korun.

Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Uprchlíci na nádraží v italském Miláně

Uprchlíci na nádraží v italském Miláně | Foto: Robert Mikoláš

Podle šéfa resortu Milana Chovance z ČSSD bude ministerstvo vnitra žádat o peníze i pro následující rok:

„Pro příští rok požadujeme částku 1,1 miliardy korun. Budeme o tom jednat 12. srpna s panem vicepremiérem Babišem, ale vláda už požadavky vzala na vědomí, což znamená, že je to základ pro debatu.“

Vláda dále schválila otevření zařízení pro uprchlíky ve Vyšních Lhotách na Moravě a Balkové na Karlovarsku. Rozšíří se také kapacity v Bělé pod Bezdězem.

Přehrát

00:00 / 00:00

Kvůli uprchlické krizi schválila vláda více peněz pro resort vnitra. Vzniknou nové ubytovny pro migranty a přibyde úředníků i policistů

Celkem by mělo přibýt asi 550 lůžek. Kromě toho by podle ministra Chovance mělo přibýt policistů a úředníků:

„Potřebujeme nabrat nové zaměstnance, kteří by řešili správní řízení, to znamená buď vyhoštění, nebo přidělení statutu azylanta,“ řekl Chovanec.

„Vedle toho je třeba vytvořit oddělené policie, jak jsme slíbili v prvotních debatách s municipalitami. To znamená navýšit počet policistů, správních úředníků, což jsou většinou lidé v terénu nebo přímo zaměstnanci detenčních zařízení.“

Policisté zadrželi 81 nelegálních migrantů. Je to zatím nejvyšší víkendový počet

Číst článek

Podle prezidenta Miloše Zemana by mohla uprchlická krize v Česku vést až k nasazení armády na hranicích.

Zeman to prohlásil po jednání vlády, která schválila letošní dotaci ve výši více než 230 milionů korun na začlenění běženců do společnosti.

„Myslím si, že jednou nastane čas, kdy budeme muset povolat armádu ke střežení naší státní hranice,“ řekl Zeman.

Maďarská armáda začala na hranicích se Srbskem stavět plot proti imigrantům

Číst článek

„Nikdy nebudu souhlasit s tím, aby k nám přišla migrační vlna islamistů, mezi nimiž mohou být i bojovníci takzvané svaté války."

Vláda už dřív navíc rozhodla, že dobrovolně přijme patnáct set uprchlíků, a to jak z Itálie a Řecka, tak z táborů například v Jordánsku, Kurdistánu a Sýrii. Podle ministra Chovance budou muset nejdříve projít bezpečnostní prověrkou.

Lenka Jansová, Evelyna Kulíšková, Michaela Široká Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme