Alexander Tolčinský: Na srbského premiéra létalo ve Srebrenici kamení

13. červenec 2015

Aleksandar Vučić měl být v pořadí třetím politikem ze Srbska, který osobně odsoudí zločiny, které spáchali bosenští Srbové před dvaceti lety. Jako první tu byl bývalý srbský prezident Boris Tadič.

V roce 2010, kdy se za masakr ve Srebrenici omluvil i srbský parlament. Tadiče sice přehnaně srdečně nevítali, ale ani nebyl přinucen utéct. Jenže Boris Tadič byl během válek na Balkáně ze srbských politiků umírněnější. Pocházel z kdysi vládnoucí Demokratické strany.

Jenže Aleksandar Vučić a současný srbský prezident Tomislav Nikolič byli v dobách válek v Bosně a v Chorvatsku členy Srbské radikální strany, která byla stoupencem tvrdého postupu proti nesrbské populaci v bývalé Jugoslávii a její předseda Vojislav Šešelj je dodnes považován za největšího válečného štváče.

Tomislav Nikolič se za zločiny spáchané ve Srebrenici omluvil v příspěvku, který v Bělehradě natočila bosenská televize. Přímo do Srebrenice se neodvážil.

Čtěte také

Vučić měl připraven dokument, ve kterém odsoudil 20 let staré události jako jednoznačný zločin. Ale on sám ještě před dvaceti lety hlásal, že život jednoho Srba bude vykoupen zabitím stovky bosenských muslimů.

V sobotu ho svým způsobem v uvozovkách dohnala historie. Jeden z kamenů navzdory snahám ochranky premiéra bránit, trefil Vučiče do hlavy a rozbil mu brýle.

Útok na srbského premiéra odsoudila prezidentská rada, nejvyšší orgán země, který je složen ze zástupců Bosňáků, Srbů a Chorvatů a jednotně vyslovila politování nad tím, že byl srbský premiér zraněn a dostalo se mu také poděkování, že do Srebrenice přijel.

Před 20 lety došlo k masakru bosenských muslimů v enklávě kolem města Srebrenica

Takováto jednota ve stále ještě etnicky rozdělené zemi není obvyklá. Incident odsoudily Spojené státy, Rusko, nebo Evropská unie, předsedkyně sdružení Srebrenických matek Munira Subašičová, nebo srebrenický starosta Čamil Durakovič, který akci výtržníků charakterizoval jako výplod chorých mozků.

Vučić po návratu do Srbska vyjádřil lítost, že někteří nepochopili jeho upřímnou snahu vybudovat mezi Srby a Bosňáky přátelství a společnou budoucnost. Srbsko podle jeho slov jednoznačně odsuzuje ohavný zločin, ke kterému před dvaceti lety došlo, stejně jako jeho vykonavatele, kteří budou dáni do rukou spravedlnosti, řekl premiér.

Čtěte také

Pravdou je, že v Srbsku bylo letos několik srebrenických katanů zatčeno a pokračuje pátrání po ostatních. Někdejší vůdci bosenských Srbů Radovan Karadžič a generál Ratko Mladič, který dobytí Srebrenice charakterizoval jako pomstu za staleté působení Turků na Balkáně, jsou souzeni haagským tribunálem, kterému je vydalo Srbsko.

Srbské ministerstvo vnitra podle Reuters označilo útok na Vučiče za pokus o atentát a osočilo Sarajevo za to, že nedokázalo zajistit bezpečnost.

Před 20 lety došlo k masakru bosenských muslimů v enklávě kolem města Srebrenica

Srbský ministr zahraničí Ivica Dačić vydal komuniké, ve kterém incident označil za útok proti celému Srbsku a proti jeho politice míru a regionální spolupráce. Už tak dost komplikované vztahy obou zemí se tím ještě zhorší.

Vučić ze Srbské radikální strany v roce 2008 vystoupil a spolu s Tomislavem Nikoličem založili Srbskou pokrokovou stranu, orientovanou na budoucí sbližování s Evropskou unií. Byl to právě Vučič a nynější ministr zahraničí Ivica Dačić, kdo zahájil jednání s Kosovem.

Útok na Vučiče asi nejvíce poškodí Srebrenici, tamní občany i památku obětí masakru před dvaceti lety. A k zlepšení regionální spolupráce, na kterou dávají důraz v Bruselu, když hodnotí kandidátské země, jistě srebrenické kamenování srbského premiéra nepřispěje.

autor: Alexander Tolčinský
Spustit audio