Ovocnáři na Litoměřicku bojují proti zlodějům. Nejlépe prý fungují hlídači v sadech

Ovocnáře na Litoměřicku trápí zloději. Zemědělská družstva se proto snaží zabezpečit sady tak, aby o svou úrodu při sklizních nepřišla. Nejlépe podle nich fungují hlídači přímo na místě.

Tento článek je více než rok starý Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Ovocnáře na Litoměřicku trápí zloději, kteří jim rozkrádají úrodu

Ovocnáře na Litoměřicku trápí zloději, kteří jim rozkrádají úrodu | Foto: Lucie Valášková

Vedoucí ovocnář zemědělského družstva Liběšice František Kratochvíl potvrzuje, že i letos si na hlavní sklizeň najmou bezpečnostní agenturu. Je to sice drahé, ale pořád se to podle něj vyplatí.

„Když vidím třeba v okolí, když kolegům za noc zmizí pět nebo deset tun, tak to jsou potom docela velké peníze, o které bychom mohli přijít,“ vysvětluje.

Zloději podle Kratochvíla mnohdy používají profesionální techniky a vydělávají na následném prodeji kradených jablek.

Přehrát

00:00 / 00:00

Ovocnáři na Litoměřicku bojují proti zlodějům. Nejlépe prý fungují hlídači v sadech

„Když hlídáme, tak se to ví, takže jdou někam, kde se nehlídá, co si budeme povídat. Většinou to jsou lidé, kteří se tím normálně živí,“ dodává.

Kvůli odcizené úrodě se už družstvo několikrát obrátilo na policii. „Poslední dobou je hranice přestupku a trestného činu pět tisíc, což je problém, protože to už je nějakých kil. Ale i tak to řešíme, když je toho víc nebo když jsou zloději drzí. Měli jsme s nimi i pár soudů, ale většinou to dopadne tak, že se to odloží,“ povzdechne si Kratochvíl.

Podle něj je chyba hlavně ve výchově mladé generace. „Otec přendá tříleté nebo čtyřleté dítě přes plot a pošle ho, aby natrhalo jablka a nosilo to k plotu, a on si je dává do tašky. To jsou potom úplně úsměvné historky. A vůbec nechápe, když tam člověk přijde a řekne, že by to dítě něco takového neměl učit,“ uzavírá ovocnář.

Lucie Valášková Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme