Salačová vypovídala pod nátlakem, řekl Rath. Závěrečná řeč bude pokračovat zítra

Soud po 6 hodinách přerušil závěrečnou řeč bývalého poslance Davida Ratha obžalovaného z korupce. Pokračovat se bude zítra. Rath zatím podrobně probral zakázku na opravu zámku Buštěhrad, následovat budou soutěže na modernizace nemocnic. Pak soud určí termín vynesení rozsudku. Jednání je zatím naplánované do příštího pátku, žalobce Petr Jirát odhaduje, že by verdikt mohl padnout příští týden.

Tento článek je více než rok starý.

Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Bývalý poslanec a exhejtman Středočeského kraje David Rath a jeho obhájkyně Marcela Ondřejová

Bývalý poslanec a exhejtman Středočeského kraje David Rath a jeho obhájkyně Marcela Ondřejová | Zdroj: ČTK

David Rath se dnes v závěrečné řeči hájil tím, že prý neví o tom, že by mu někdo sliboval nebo dával úplatek. Řekl, že pokud s Kottovými něco řešil, tak jen s vědomím toho, že jde o prostředky na volby. Podle svých slov netušil, že by to mohlo souviset s veřejnými zakázkami.

Zpochybnil také výpověď spolupracující obviněné Ivany Salačové. Podle Ratha jednala pod nátlakem. „Jenom jsem připomněl tu část videonahrávky z výslechu inženýrky Salačové, kde v době, kdy je vyhlášená pauza, tak se ptá plukovnice Šebkové, zda to řekla, tedy svoji výpověď zda řekla dobře,“ poznamenal Rath.

Exhejtman si o pauze také stěžoval, že přísedící nevnímají jeho závěrečnou řeč a nesoustředí se na ni. Dívali se třeba do počítače. To soudce Robert Pacovský odmítl s tím, že v počítači mají poznámky k případu.

Včera mluvil David Rath u Krajského soudu v Praze dvě hodiny a podle svých odhadů přednesl zhruba třetinu připravených argumentů.

Přehrát

00:00 / 00:00

Druhým dnem pokračovala u soudu závěrečná řeč exposlance Davida Ratha. Podrobnosti přinesla redaktorka ČRo Veronika Hlaváčová

Během své závěrečné řeči už například prohlásil, že se k němu dostalo, na kolik let ho soudce Robert Pacovský pošle do vězení. Rozsudek už je prý dávno napsaný.

„Mám informace z okruhu senátu, že už se o tom dávno radili, že už mají jasno. Vím i to číslo, na jak dlouho mám být ve vězení. Nebudu to říkat, protože pak senát samozřejmě může reagovat tak, že ho trošku pozmění a řekne, že jsem si to vymyslel,“ dodal Rath.

Bývalý poslanec tvrdí, že jeho kauza poslouží jako exemplární případ:

„Jsou na tom kariérně závislí někteří významní lidé v takzvané nové justici. Lidé, kteří si na tom udělali kariéru a jsou dneska na Vrchním státním zastupitelství, případně povýšili u policie. Pro ně by to bylo ohrožení jejich kariéry.“

Podobně mluvila během své závěrečné řeči i Rathova nová právnička ex offo Marcela Ondřejová. Z odposlechů podle ní nevyplývá, že její klient přijal jakýkoli úplatek.

„Pana doktora Ratha jsem skutečně v žádném tom odposlechu, který jsem naslechla, neslyšela. Poslechla jsem je všechny,“ upozornila.

Státní zástupce Petr Jirát žádá pro Davida Ratha devítiletý trest. Poznámky směrem k odposlechům prý čekal.

„Od advokáta pochopitelně nemůžu očekávat nic jiného než takovéto hodnocení. Ale já jsem naprosto opačného názoru a myslím si, že soud už vyjádřil i v minulém rozsudku, co si myslí o důkazech obžaloby,“ uvedl.

Jirát naráží na dubnový nepravomocný rozsudek, který soudce Robert Pacovský vynesl v první části kauzy. Manželům Kottovým, kteří se na údajné korupci ve Středočeském kraji podíleli, vyměřil 7,5leté tresty.

David Rath po dnešním jednání řekl, že je zhruba v druhé třetině své závěrečné řeči. Po jejím skončení soudce řekne, kdy vynese rozsudek. Může to být už příští týden, na kdy je hlavní líčení naplánované.

Kauza David Rath | Foto: Český rozhlas

ČTK, Eliška Malínská, Veronika Hlaváčová Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme