Dva útočníky z Mukačeva zadržela policie. Podle Pravého sektoru se vzdali dobrovolně

Ukrajinská policie zadržela dva účastníky sobotní přestřelky v Mukačevu. Oznámila to ukrajinská tajná služba SBU. Podle Pravého sektoru se muži vzdali dobrovolně, aby mohli vypovídat o poměrech v Zakarpatské oblasti.

Tento článek je více než rok starý Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Ukrajinští vojáci hlídkují v místech, kde by se mohli ukrývat příslušníci Pravého sektoru podezřelí ze střelby v Mukačevu

Ukrajinští vojáci hlídkují v místech, kde by se mohli ukrývat příslušníci Pravého sektoru podezřelí ze střelby v Mukačevu | Zdroj: Reuters

Členové ukrajinské organizace Pravý sektor v sobotu přepadli sportovní klub v Mukačevu. Při následném zásahu policie dva střelci zahynuli a zemřel i jeden policista.

Útočníků bylo celkem 12, dva jsou nyní v rukou policie. Podle verze Pravého sektoru se vzdali dobrovolně, aby vypověděli svou verzi toho, oč ve sporu šlo. Chtějí prý upozornit na to, že v Zakarpatsku vládnou mafiáni, s nimiž si státní moc není schopná poradit.

Přehrát

00:00 / 00:00

O vývoji ve vyšetřování kolem střelby v ukrajinském Mukačevu mluvil komentátor ČRo Libor Dvořák

Ukrajinský prezident Petro Porošenko svolal kvůli událostem v Mukačevu mimořádné jednání bezpečnostní rady. Policie a tajná služba dostaly úkol odzbrojit veškeré nezákonné formace.

Podle komentátora Českého rozhlasu Libora Dvořáka to bude v případě Pravého sektoru velmi těžké. Dvořák odhaduje počet jeho stoupenců na deseti až statisíce a připomíná, že se jedná o radikální proud.

Kromě jiného se Pravý sektor angažoval i v získávání dobrovolníků pro boj s proruskými separatisty na východě Ukrajiny.

„Na druhé straně to ukazuje, že ta nejvyšší moc v Kyjevě v čele s prezidentem Porošenkem chápe, že Pravý sektor není pro Ukrajinu dobrá reklama,“ uvedl Dvořák.

Podle něj může jít o „klasické schéma světových revolucí“, kdy nejradikálnější křídlo, ke kterému během loňských událostí na Majdanu Pravý sektor patřil, začíná být nové reprezentaci na obtíž.

„Řekl bych, že ten incident v Mukačevu je pro nejvyšší státní moc ideální příležitostí, jak se pokusit těchto složek zbavit,“ doplnil Dvořák.

Na Zakarpatské Ukrajině jsou podle něj dva nebo tři prapory, které cvičí a připravují se pro případné boje na donbaské frontě.

„Tam, jak víme, se střílí neustále, ale já pevně doufám, že nakonec bude jaksi vyhověno Minským dohodám a ty boje skončí. To jest jaksi raison d´étre existence těchto oddílů také jakoby vymizí a není vyloučeno, že sami příslušníci Pravého sektoru jsou si tohoto faktu vědomi,“ uzavřel Dvořák.

ČRo Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme