Jak rumunský hacker Guccifer četl brífinky CIA před okopáváním zahrady

14. červenec 2015

Výsledky práce jednoho z nejvýraznějších hackerů posledních let pravděpodobně znáte, aniž byste si to uvědomovali. Když na začátku roku 2013 zaplavily internet fotografie kostrbatých maleb psů a autoportrétů z koupelny George W. Bushe, bylo to dílo právě enigmatického hackera Guccifera. Člověk stojící za tímto pseudonymem ale úplně nezapadá do profilu, který byste od světově známého hackera čekali.

V prosinci 2013 Marcel Lazăr Lehel na dvorku v malé vesničce nedaleko rumunského Aradu pozvedl nad hlavu sekeru, aby zničil svůj levný laptop a mobilní telefon. Aniž by to dotyční v ten moment věděli, ulevil tak několika americkým vrcholným politikům – od Colina Powella přes prezidenta George W. Bushe až po Hillary Clintonovou. Právě Lehel – který nikdy nepracoval s počítači, nikdy si dlouho neudržel práci a poslední činnost, kterou se živil, bylo řízení taxíku – byl totiž jejich postrach, hacker Guccifer.

„Měl jsem zprávy, které dostávala Hillary Clintonová jako ministryně zahraničních věcí, včetně brífinků od CIA. Tyhle zprávy četla ona, další dva lidé z americké vlády a já. Vždycky jsem šest, sedm hodin četl tyto zprávy a pak jsem šel okopávat zahradu,“ řekl Guccifer rumunskému novináři Mateiovi Roscovi v profilu pro technologický web Pando.

Dnes už se Lehel o svou zahradu starat nemůže. Sedí totiž v aradské věznici, kde si odpykává sedmiletý trest za hackování rumunských občanů. Jakmile z vězení vyjde, bude čelit obviněním z americké strany. Hacker dnes tvrdí, že kdyby měl na lepší vybavení, mohl za sebou důkladněji zamést stopy. „Samozřejmě, že jsem měl příležitost je okrást. Ale neudělal jsem to, nevzal jsem si ani dolar,“ řekl Lehel New York Times o obětech svého hackování.

Lehela totiž podle všeho nikdy nepohánělo nic jiného než zvědavost a v menší míře touha po slávě. Ta se mu nevyplatila v počátcích hackerské dráhy, kdy ještě pod pseudonymem Micul Fum (rumunsky Malý kouř) získal a masově zveřejnil soukromou korespondenci desítek rumunských celebrit. Neopatrnost ho poprvé dovedla před soud, odkud si odnesl 11měsíční podmíněný trest.

03430017.jpeg

Ve snaze vyhnout se dalšímu odhalení se Lehel rozhodl zaměřit svou pozornost mimo Rumunsko. Postupně se dostal přes e-maily rumunské političky Coriny Creţu k mailové adrese bývalého amerického ministra zahraničních věcí Colina Powella. Do jeho účtu se dostal pro něj typickým způsobem. Žádné sofistikované metody, jednoduše uhodl Powellovo heslo, založené na jménu politikovy babičky.

Před svým druhým zatčením Guccifer postupně upadal do bahnitých vod obskurních konspiračních teorií. Je například přesvědčený, že svět řídí úzká skupina iluminátů a bankéřů, nebo že bývalý prezident Bush je člen Ku Klux Klanu. Rumunský státní zástupce Viorel Badea je přesvědčený, že tento hacker inklinuje ke konspiračním teoriím proto, aby si vnitřně obhájil svoje voyeurské tendence. Guccifera jeho konspirační přesvědčení naopak dovedlo k optimističtějším závěrům. Vzhledem k tomu, že mu zbývá spoustu nezveřejněného materiálu, je přesvědčený, že ho po propuštění čeká spolupráce s americkými tajnými službami.

Spustit audio

Více z pořadu

Mohlo by vás zajímat

E-shop Českého rozhlasu

Hurvínek? A od Nepila? Teda taťuldo, to zírám...

Jan Kovařík, moderátor Českého rozhlasu Dvojka

hurvinek.jpg

3 x Hurvínkovy příhody

Koupit

„Raději malé uměníčko dobře, nežli velké špatně.“ Josef Skupa, zakladatel Divadla Spejbla a Hurvínka