Britské firmy budou muset přiznat rozdíly ve mzdách mužů a žen, plánuje Cameron

Britská vláda chce zatlačit na firmy ve snaze zmenšit rozdíly v odměňování mužů a žen, v čemž je Spojené království 6. nejhorší zemí v EU. Britské ženy si v průměru vydělají 80 procent platu mužských protějšků.

Tento článek je více než rok starý.

Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Britský premiér David Cameron

Britský premiér David Cameron | Foto: World Economic Forum, zdroj: Flickr, Moritz Hager

Premiér David Cameron chce zavést pravidla, kdy by firmy s více než 250 zaměstnanci musely přiznat, jestli si u nich muži vydělají víc než ženy a o kolik. Premiér si od toho slibuje, že žádná společnost nebude chtít být na chvostu a vytvoří se tlak na spravedlivější odměňování mužů a žen.

Zatím genderovou propast na výplatních páskách dobrovolně přiznalo pět velkých společností; Tesco, Friends Life, PricewaterhouseCoopers, Astra Zeneca a Genesis. Svaz britského průmyslu ale nadšený není a také několik poslanců Cameronovy vlastní strany má s novým návrhem problém.

Přehrát

00:00 / 00:00

S podrobnostmi snahy Davida Camerona vyrovnat výdělky mužů a žen seznámil posluchače zpravodaj ČRo Jiří Hošek

Podle médií je to další příklad, kdy vládnoucí Konzervativní strana přejímá politiku opozičních labouristů. O něco velmi podobného se pokoušela prozatímní předsedkyně Labour Party Harriet Harmanová v roce 2010.

Stávající britské normy už nyní zakazují platit ženám méně za identickou práci nežli mužům. Rozdíl v platech obou pohlaví, když se vezme v potaz práce na plný i částečný úvazek, je v tuto chvíli 19,1 procenta.

Vláda dosáhla svého programového cíle a ve vedení firem, které tvoří hlavní britský burzovní index FTSE 100, je teď alespoň čtvrtina žen.

Kabinet vychází z odhadů ekonomů, že ve zlepšení pracovních podmínek žen se skrývá obrovský potenciál – na stránce premiéra se uvádí číslo, že by se velikost britské ekonomiky mohla zvětšit až o 35 procent, pokud by se podmínky skutečně vyrovnaly.

Jiří Hošek, Vojtěch Man Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme