Před 20 lety našli potápěči hřbitov na dně přehrady. Nastal zlom v kauze orlických vrahů

Báňským potápěčům se před 20 lety podařilo najít v kalné vodě Orlické přehrady první sud s ostatky oběti gangu tzv. orlických vrahů. Po 4 dnech neúspěšného pátrání ve vodě, která měla 3 stupně Celsia, to znamenalo zásadní zlom. Pražská kriminálka se případem zabývala déle než rok. Vše nasvědčovalo, že jsou na dně Orlíku schovány sudy s ostatky obětí. Chybělo jediné - jasný důkaz. Soud nakonec poslal za mříže pět lidí.

Tento článek je více než rok starý.

Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Ždákovský most

Ždákovský most | Foto: licence Creative Commons Attribution-Share Alike 3.0 Unported, Michal Ritter

„Zásadní bylo nalezení prvního sudu. Vytažen byl 14. července 1995 a byl to pátek. Po týdnu pátrání, které mělo končit,“ vzpomíná bývalý šéf středočeské kriminálky Josef Doucha. Báňská záchranná služba se měla stáhnout a nastoupit případně až v září, kdy bude voda umožňovat lepší viditelnost.

„Pokud by se sud toho 14. července, v pátek, v ten poslední den pátrání, nenašel, tak už by nikdo nepovolil další pátrání, protože bylo finančně velice náročné. Byly samozřejmě také určité hlasy, které říkaly, že pátráme po něčem, co neexistuje,“ upřesňuje bývalý kriminalista.

Přehrát

00:00 / 00:00

Na začátek konce Orlických vrahů vzpomínal ve vysílání ČRo bývalý šef kriminálky Josef Doucha

Orlickým vrahům bylo oficiálně přisouzeno pět vražd. Kolik jich přesně bylo, však podle Douchy neví nikdo.

„Prokázáno bylo pět vražd: Katovský, Lipoveci, Medková, Hodr a Meier. Existovaly ale indicie, že byl zavražděn i kosovský Albánec Frenkie v Liberci. Ta vražda byla přisuzována opět pachateli Černému, ale byly to pouze indicie, které nesplňovaly podmínky odsouzení na základě nepřímých důkazů, takže z toho byla vypuštěna,“ přibližuje někdejší šéf kriminálky nejasnosti, které panují kolem počtu obětí.

„Existují také velice vágní poznatky o tom, že nadále pokračoval Černý sám, že došlo k dalším vraždám, k zahrabání mrtvol, ale ty nikdy nenabyly takové podoby, že by bylo možné najít tělo nebo opřít tyto poznatky o nějaký důkaz,“ dodává Doucha.

Označení „orličtí vrazi“ se vžilo pro pětici pachatelů (Karel Kopáč, Ludvík Černý, Vladimír Kuna, Petr Chodounský a Irena Meierová), která zavraždila v letech 1991 až 1993 pro peníze pět lidí. Vesměs šlo o podnikatele. Pachatelé ukrývali těla obětí obvykle do sudů s louhem, které poté shodili do Orlické přehrady. Vrazi si vyslechli rozsudky 18. dubna 1997.

ČRo Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme