Alexander Tolčinský: Maďarsko začalo stavět plot na hranici se Srbskem

14. červenec 2015

Navzdory protestům z Bruselu maďarská armáda začala stavět plot na hranici se Srbskem, aby zabránila nekontrolovanému přílivu migrantů.

Na srbské hranici se v pondělí objevila první armádní vozidla, která přivezla materiál k výstavbě. Plot má být 175 kilometrů dlouhý, vysoký bude 3 metry a bude stát 65 milionů eur. Jeho stavba potrvá 4 měsíce.

Stavba začala v okolí města Morahalom. Tam začali v pondělí vojáci kácet stromy, aby bylo možno začít se vztyčováním plotu.

Maďarský premiér Viktor Orbán se minulý týden marně snažil přesvědčit svého kolegu z Bělehradu Vučiče, že stavba není namířena proti Srbsku. To samo jen složitě zvládá příliv imigrantů na své území z Makedonie. Srbský premiér Vučić odpoledne v srbské televizi Maďarsko za zahájení výstavby plotu ostře kritizoval.

Čtěte také

Jen v noci z neděle na pondělí zadržela na hranici se Srbskem maďarská policie 900 lidí, kteří ilegálně překročili hranici. Od počátku roku vstoupilo ilegálně do Maďarska až 80 000 lidí, většinou ze Sýrie, Iráku, nebo Afghánistánu.

Maďarský premiér Orbán tvrdí, že imigranti mají zůstat v zemi, kde jim nehrozí bezprostřední nebezpečí. Polský týdeník Wprost se Budapešti zastává, když tvrdí, že země Evropské unie ani náznakem nedaly najevo s Maďarskem v otázce uprchlíků solidaritu, z čehož lze vyvodit jednoduchý závěr - nikdo vám nepomůže, pomozte si, jak umíte."

Uprchlíci v Srbsku, poblíž maďarské hranice

Ministerstvo zahraničí upozornilo, že země čelí největšímu přistěhovaleckému tlaku v dějinách. Poslední údaje svědčí podle Budapešti o neexistenci společné evropské uprchlické politiky, která by směřovala ke zmírnění migračního tlaku na Maďarsko. To se nyní snaží spolupracovat se Srbskem posilováním kontrol na srbsko–makedonské hranici a s Rakouskem na kontrole srbsko-maďarských hranic.

Maďarská vláda v reakci na rostoucí počet ilegálních imigrantů rozhodla o územním a personálním rozšíření budapešťského centra Úřadu vysokého komisaře OSN pro uprchlíky. Jeho šéfka pro střední Evropu Monstserrat Vihéová výstavbu plotu označila za kontraproduktivní.

V prohlášení uvedla, že kvůli tomuto kroku budou lidé hledající azyl zranitelnější vůči pašerákům a obchodníkům s lidmi. Úřad je podle ní také znepokojen urychlením maďarského azylového řízení, posíláním žadatelů o azyl zpět do nebezpečných třetích zemí a rozšířeným zadržováním těchto lidí, zejména žen a dětí.

autor: Alexander Tolčinský
Spustit audio

Více z pořadu

E-shop Českého rozhlasu

Víte, kde spočívá náš společný ukrytý poklad? Blíž, než si myslíte!

Jan Rosák, moderátor

slovo_nad_zlato.jpg

Slovo nad zlato

Koupit

Víte, jaký vztah mají politici a policisté? Kde se vzalo slovo Vánoce? Za jaké slovo vděčí Turci husitům? Že se mladým paním původně zapalovalo něco úplně jiného než lýtka? Že segedínský guláš nemá se Segedínem nic společného a že známe na den přesně vznik slova dálnice? Takových objevů je plná knížka Slovo nad zlato. Tvoří ji výběr z rozhovorů moderátora Jana Rosáka s dřívějším ředitelem Ústavu pro jazyk český docentem Karlem Olivou, které vysílal Český rozhlas Dvojka.