Devět pacientů z Ukrajiny se léčí v Česku. Většina nemá válečná zranění

Armádní speciál dopravil dnes v podvečer na letiště v pražských Kbelích devět Ukrajinců z oblasti Charkova. Sedm dospělých a dvě děti se budou léčit v Česku v rámci programu MEDEVAC.

Tento článek je více než rok starý.

Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Letadlo Casa s 9 ukrajinskými pacienty přistálo navečer v Praze

Letadlo Casa s 9 ukrajinskými pacienty přistálo navečer v Praze | Foto: Vojtěch Koval

Pacienty si přímo na letišti převzali ošetřovatelé z jednotlivých nemocnic. Dva z nich zamířili do Motola, dva na Bulovku a tři pacienty odvezli lékaři do Všeobecné fakultní nemocnice na Karlově náměstí.

Ačkoli pacienti dorazili z Ukrajiny, většina z nich nemá válečná zranění. V Česku se bude léčit například starší muž, který má za sebou už třetí operaci srdce. Nebo třeba malá holčička, která trpí vážnou chorobou dýchacích cest.

Přehrát

00:00 / 00:00

Na letišti v pražských Kbelích přistál speciál s pacienty z Ukrajiny. Podrobnosti přinesl redaktor ČRo Vojtěch Koval

Na Ukrajině už podstoupila 18 operací a lékaři vyhodnotili, že v Česku bude mít větší šanci na vyléčení.

Během mezipřistání v Ostravě předali lékaři do péče kolegům dva silně popálené muže. Oba ke svým zraněním přišli zhruba před měsícem při výbuchu rafinerie nedaleko Kyjeva.

„Šanci mají, oba byli spontánně ventilující. Jeden má hluboké popáleniny na 70 procentech těla, druhý na 60 procentech. Jsou to mladí lidé, ale jsou zřízení. Z tohoto transportu to byly dva nejvážnější případy,“ popsal šéf vojenského lékařského týmu, plukovník Michal Mareček.

O popálené muže budou pečovat lékaři ve Fakultní nemocnici Ostrava. Zdravotnické zařízení se do programu MEDEVAC zapojilo vůbec poprvé.

Některé z pacientů doprovázejí příbuzní. Většinou budou ubytováni v areálu nemocnice. Lékaři jim umožní návštěvy dvakrát denně. K dispozici budou mít překladatele.

Jak dlouho pacienti zůstanou v Česku, zatím nelze přesně odhadnout.

„U kardiochirurgických pacientů je to otázka jedné operace. U ortopedických také, možná ještě bude následná rekonvalescence. U popálených je nutné počítat s delší dobou pobytu. Záleží na tom, jak se podaří léčba,“ popsal Lukáš Němec z ministerstva vnitra.

Na letišti čekaly na pacienty sanitky tří pražských nemocnic | Foto: Vojtěch Koval

Vojtěch Koval Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme