Národní odpoledne na Gymnaestrádě představilo Vltavu i Věru Čáslavskou

Český tým na Gymnaestrádě v Helsinkách má za sebou Národní odpoledne. Na hodinové show vystoupilo přes 200 sportovců z české výpravy. Finskému publiku a gymnastům z ostatních účastnických zemí předvedli sérii vystoupení pod heslem "Proč bychom se netěšili".

Tento článek je více než rok starý.

Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Falcon Girls a jejich sestava na motivy filmu Rebelové

Falcon Girls a jejich sestava na motivy filmu Rebelové | Foto: Tea Veseláková | Zdroj: Český rozhlas

České národní odpoledne na Gymnaestrádě v Helsinkách zahájila Vltava Bedřicha Smetany a gymnasté z českých vysokých škol. Jejich ladnou práci se stuhami a dvěma dlouhými pruhy látky, kterými znázornili řeku, navíc podtrhla projekce zurčícího potůčku.

Scénář národního odpoledne vznikal ve spolupráci vedoucích jednotlivých týmů. Nápady České obce sokolské do něj vnesla Helena Peerová, autorka hned několika sokolských skladeb, které byly a ještě budou v Helsinkách k vidění.

Přehrát

00:00 / 00:00

Gymnaestrády se v Helsinkách účastní i reportérka ČRo Tea Parkanová

„Projekce národního odpoledne má představit Českou republiku. To, co si myslíme, že je nejlepší a čím se můžeme chlubit, patří k tomu památky UNESCO, významné osobnosti a také gymnasti. Ukazujeme, že máme historii v umění, sportu i v památkách,“ vysvětluje choreografka.

Proč bychom se netěšili, když se můžeme pochlubit spoustou známých osobností – moderátoři publiku připomněli významné postavy českých dějin, jako Karla IV. nebo Václava Havla. Hlavně ale úspěšné české sportovce.

Emil Zátopek získal tři olympijské medaile právě v Helsinkách, psal se rok 1956. Při promítnutí fotky Věry Čáslavské už moderátoři nemuseli ani nic dodávat, potlesk se ozval ihned, stejně jako o pár minut později u portrétu Jaromíra Jágra.

Na národním odpoledni vystupovali v duchu letošní Gymnaestrády různě staří sportovci. Prodanou nevěstou a kalamajkou obecenstvo nadchli mladí tanečníci ze souboru Odra vítkovického Sokola.

Vltava v podání studentů vysokých škol | Foto: Tea Parkanová

„Tančilo se skvěle, nikdy jsme neměli tak velké pódium, Většinou máme malinká pódia. Myslím, že kalamajka se hodila. Bylo to svižné a rychlé,“ zhodnotila vystoupení jedna z účinkujících.

Starší generaci reprezentovali sokolové a také členové Asociace sportu pro všechny. Svá vystoupení si vyloženě užívali. Národní odpoledne gradovalo, když svou sestavu na motivy filmu Rebelové odtančily Falcon girls z rokenrolového klubu Sokola Pražského.

Tentokrát se k 16 dívkám přidal i jejich trenér Petr, a publikum si tak mohlo vychutnat nejen tanec, ale i akrobacii. „Nečekal jsem takovou účast, až tady si člověk uvědomí, kolik aktivních sportovců Gymnaestráda přilákala. Je to úžasná akce.“

Gymnaestráda vyvcholí v pátek a v sobotu slavnostními galavečery. Českou republiku na nich budou reprezentovat právě tanečnice z Falcon girls.

České národní odpoledne na Gymnaestrádě | Foto: Tea Parkanová

Tea Veseláková, Vojtěch Man Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme