Senátní sociální výbor projedná proplácení prvních tří dnů nemocenské

Proplácení prvních tří dnů nemocenské. Zatímco takovou podporu vítají zaměstnanci, firmy jsou zásadně proti. Návrh ČSSD, který s obnovením plateb počítá, dnes projedná senátní sociální výbor. Vláda se zavázala, že změnu podpoří. Podmínkou ale je, že se na tom shodne tripartita. A taková dohoda zatím není.

Tento článek je více než rok starý.

Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Lékarna, chřipka, nemoc (ilustrační foto)

Lékarna, chřipka, nemoc (ilustrační foto) | Foto: Filip Jandourek

Většina Čechů, téměř 80 procent, by přitom s proplácením souhlasila. Vyplynulo to z nedávného průzkumu pro Český rozhlas od společnosti Median.

Za první tři dny stonání teď zaměstnanci nedostávají ani korunu. Často tak nemoc přecházejí, chodí do práce s horečkami nebo si berou dovolenou.

Přehrát

00:00 / 00:00

Senátní sociální výbor bude řešit novelu zákoníku práce. ČSSD navrhuje, aby se zaměstnancům znovu proplácely první tři dny nemoci. Natáčela o tom Jana Čermáková

Potvrzují to i slova praktické lékařky Aleny Stojanové: „U krátkodobých pracovních neschopností to řeší neplaceným volnem. Nemocenské nečerpají.“

Tripartita jednotná není. Proplácení prvních tří dnů podporují odboráři. Podle předsedy Českomoravské konfederace odborových svazů Josefa Středuly může přecházení banální nemoci nakonec způsobit to, že zaměstnanec ulehne na dlouho.

„Člověk s prvními, mnohdy banálními příznaky jde do práce a tam nakazí další spolupracovníky. Když vezmeme, že člověk dělá někde v potravinářství nebo v obchodě, zhoršuje to stav obyvatelstva a navíc to může způsobit poměrně závažné ekonomické ztráty,“ říká Středula.

Zaměstnavatelé s novelou nesouhlasí

Zásadně proti návrhu jsou ale zaměstnavatelé. Vedoucí odboru legislativy, práva a analýz Hospodářské komory Ladislav Minčič nepovažuje důvody pro proplácení prvních tří dnů nemocenské za přesvědčivé.

„Dosavadní zkušenost s tím, že se neuhrazují mzdy při dočasné neschopnosti v prvních třech dnech, jsou pozitivní. Jak počet dočasných pracovních neschopností, tak počet dnů na nemocenské poklesl po zavedení o polovinu,“ upřesňuje Minčič.

Přehrát

00:00 / 00:00

Senátní sociální výbor bude řešit novelu zákoníku práce. Mluvil o tom vedoucí odboru legislativy, práva a analýz HK ČR Ladislav Minčič

Kdo by měl případně nemocenskou v prvních třech dnech vyplácet, ale zatím není zcela jasné. Někteří senátoři v květnu poukazovali na to, že to z novely zákoníku práce jasně nevyplývá.

„Jménem Hospodářské komory se vyhrazuji vůči tomu, aby toto břemeno dolehlo na samotné zaměstnavatele. Bylo by to nepochybně zvýšení jejich nákladů. Diskutabilní je ale i placení z rozpočtových prostředků, tedy z daní všech,“ dodává Minčič.

Podle Jitky Hejdukové ze Svazu průmyslu a dopravy už teď firmy proplácejí náhradu mzdy od 4. do 14. dne nemoci a změna by znamenala další finanční zátěž.

„Nedošlo k žádné dohodě o tom, jak by se případné zrušení té doby zaměstnavatelům kompenzovalo. Byly tady určité přísliby, že by bylo možné jim provést určitou úlevu na pojistném. K té diskusi nakonec nedošlo,“ uvádí Hejduková.

Senát jako celek by měl novelu zákoníku práce schvalovat na schůzi, která začíná příští týden. Pokud návrh projde, dostanou ji na stůl poslanci.

Jana Čermáková Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme