Rath dokončil závěrečnou řeč. Soud oznámil datum vynesení rozsudku

Bývalý poslanec a exhejtman David Rath dokončil po třech dnech u soudu svou závěrečnou řeč. Rozebíral mimo jiné zakázky nemocnic a také odposlechy, které jsou podle obžaloby jedním z hlavních důkazů v případu. Rath mluvil celkem zhruba dvanáct hodin čistého času. Soud vyhlásí rozsudek ve čtvrtek 23. července ve 13 hodin. Rozhodnutí bude nepravomocné a bývalý politik se bude moci v případě odsouzení odvolat k vrchnímu soudu.

Tento článek je více než rok starý.

Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Bývalý poslanec a exhejtman Středočeského kraje David Rath

Bývalý poslanec a exhejtman Středočeského kraje David Rath | Foto: Filip Jandourek

„Na desítkách konkrétních citací a důkazů jsem vyvrátil obžalobu, jsem přesvědčen, že ve všech věcech, naprosto jednoznačně a ne nějakými proklamacemi, ale citacemi konkrétních provedených důkazů,“ řekl dnes Rath.

David Rath se dnes mimo jiné vyjádřil k závěrečné řeči státního zástupce Petra Jiráta. Připadala mu prý přehnaně emotivní a vůči jeho osobě „až nenávistně žlučovitá“. Jiráta dokonce nazval inkvizičním žalobcem.

Slovo inkvizice pak bývalý poslanec použil ve své závěrečné řeči ještě jednou. Věnoval se zrovna zakázce kladenské nemocnice, která se týkala vybavení domova důchodců a Niederleho pavilonu.

„Dostáváme se na úroveň inkvizičního soudnictví, kdy ať udělal obžalovaný cokoliv, tak to bylo špatně a bylo jasné, že spolupracuje s ďáblem,“ poznamenal Rath.

Rath dnes také zmínil odposlechy, které jsou podle obžaloby jedním z hlavních důkazů v případu. Rozhovory u Kottových doma nad lahví vína byly prý pouze tlacháním.

„Pokud hovoříte s jinými lidmi na přátelské úrovni a není to oficiální jednání, ze kterého se dělá zápis, a pijete u toho víno, tak prostě tlacháte blbosti,“ zdůvodnil.

Několikrát upozornil i na to, že osobu označovanou v odposleších zájmenem on považuje státní zástupce automaticky za Ratha. To ale žalobce Petr Jirát odmítl s tím, že v částech odposlechů, které obžalovaný nezmínil, mluví aktéři přímo o Rathovi.

Bývalý poslanec a exhejtman Středočeského kraje se také dnes slovně opřel do soudce Roberta Pacovského. Ten mu pohrozil pořádkovou pokutou a případným vyvedením ze soudní síně.

„Jestli mě chcete odsoudit za to, že občas říkám blbosti a občas nemluvím pravdu, tak mě odsuďte. Divil bych se, pane předsedo, kdyby vy jste to nedělal. Jsme lidi. Ostatně po internetu koluje vaše fotka, jak spíte po nějakém flámu,“ pronesl Rath.

Soudce Pacovský ponechal incident s jeho údajným kompromitujícím snímkem bez komentáře. „Názor ať si udělá každý sám,“ řekl.

Bývalý poslanec a exhejtman Středočeského kraje David Rath a jeho obhájkyně Marcela Ondřejová | Foto: Filip Jandourek

Ve své závěrečné řeči mluvil David Rath i o zakázkách na vybavení kutnohorské a kolínské nemocnice, zaměřil se také na zakázku mladoboleslavské nemocnice.

Obžaloba tvrdí, že v souvislosti s touto zakázkou převzal v dubnu 2012 v Hostivici úplatek od Kotta ve výši 3,1 milionu a o týden později v Rudné další část podílu ve výši jednoho milionu.

Rath obvinění odmítl. Stejně jako v předchozích případech podle něj nebyl předložen jediný důkaz o tom, že by o údajné manipulaci věděl.

Státní zástupce Petr Jirát dnes řekl novinářům, že takhle dlouhou závěrečnou řeč ještě nezažil a zřejmě do svého důchodu už ani nezažije. Bývalý poslanec mluvil ve třech dnech přibližně 12 hodin čistého času. Upřesnil také, že osnova jeho závěrečné řeči měla zhruba 50 stran.

Rathova závěrečná řeč, den druhý: Salačová vypovídala pod nátlakem, řekl Rath

Číst článek

Bývalý poslanec a exhejtman Středočeského kraje včera podrobně probral zakázku na opravu zámku Buštěhrad. A opět odmítl obvinění z korupce. Neví prý o tom, že by mu někdo sliboval nebo dával úplatek.

Řekl, že pokud s Kottovými něco řešil, tak jen s vědomím toho, že jde o prostředky na volby. Podle svých slov netušil, že by to mohlo souviset s veřejnými zakázkami.

Zpochybnil také výpověď spolupracující obviněné Ivany Salačové. Podle Ratha jednala pod nátlakem.

Rathova závěrečná řeč, den první:

Číst článek

V pondělí mluvil David Rath u Krajského soudu v Praze dvě hodiny. Během své závěrečné řeči prohlásil, že se k němu dostalo, na kolik let ho soudce Robert Pacovský pošle do vězení. Rozsudek už je prý dávno napsaný.

„Mám informace z okruhu senátu, že už se o tom dávno radili, že už mají jasno. Vím i to číslo, na jak dlouho mám být ve vězení. Nebudu to říkat, protože pak senát samozřejmě může reagovat tak, že ho trošku pozmění a řekne, že jsem si to vymyslel,“ dodal Rath.

Bývalý poslanec a exhejtman Středočeského kraje David Rath | Foto: Filip Jandourek

Bývalý poslanec také řekl, že jeho kauza poslouží jako exemplární případ:

„Jsou na tom kariérně závislí někteří významní lidé v takzvané nové justici. Lidé, kteří si na tom udělali kariéru a jsou dneska na Vrchním státním zastupitelství, případně povýšili u policie. Pro ně by to bylo ohrožení jejich kariéry.“

Podobně mluvila v pondělí během své závěrečné řeči i Rathova nová právnička ex offo Marcela Ondřejová. Z odposlechů podle ní nevyplývá, že její klient přijal jakýkoli úplatek.

„Pana doktora Ratha jsem skutečně v žádném tom odposlechu, který jsem naslechla, neslyšela. Poslechla jsem je všechny,“ upozornila.

Ondřejová poté na konci své závěrečné řeči navrhla, aby soud zprostil bývalého poslance obžaloby z korupce.

Rathovi hrozí za ovlivňování veřejných zakázek a korupci až 12 let vězení. Státní zástupce Petr Jirát žádá nějméně devítiletý trest a propadnutí veškerého majetku.

Kauza David Rath | Foto: Český rozhlas

ČTK, Anna Jadrná, Veronika Hlaváčová, Denisa Šindlerová Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme