Skotští poslanci zabránili uvolnit v Anglii a Walesu pravidla pro hon na lišku

Už dlouhá léta se ve Spojeném království vede ostrý spor ohledně honů na lišku. Krvavá podoba štvanice se smečkou psů je povolená jen v Severním Irsku. Vláda Davida Camerona chtěla pravidla lovu v Anglii a Walesu opět uvolnit, jenže narazila.

Tento článek je více než rok starý.

Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Na demonstraci před britským parlamentem přišli lidé s maskami lišek

Na demonstraci před britským parlamentem přišli lidé s maskami lišek | Zdroj: Reuters

Vládnoucí Konzervativní strana má sice v Dolní sněmovně většinu, hon na lišku je ale téma, o kterém poslanci tradičně hlasují podle svého nejlepšího vědomí a svědomí a nejsou svázaní stranickou disciplínou.

I uvnitř Konzervativní strany je skupinka odpůrců pronásledování a následného usmrcení lišky smečkou psů, patří do ní i někdejší ministr obrany Liam Fox.

Vláda počítala s tím, že se hlasování nezúčastní 56 poslanců Skotské národní strany, kteří nehlasují o normách, které se týkají jen Anglie a Walesu. Tentokrát ale na pokyn své předsedkyně Nicoly Sturgeonové změnila SNP na poslední chvíli svůj názor, a David Cameron v obavách o výsledek hlasování návrh raději stáhl.

Takzvaný parforsní hon, kdy je divoké zvíře pronásledované smečkou psů a lovci na koních, je už možný jen v Severním Irsku. Ve Skotsku ho zakázali v roce 2002 a v Anglii a Walesu o dva roky později. Může se ale pořádat klasický hon se zbraněmi, použít se v takovém případě smějí maximálně dva lovečtí psi.

Rozšířený je takzvaný „drag hunting“, kdy se smečka psů a jezdci ženou mnoho mil za uměle položenou stopou většinou liščí moči. Jde v podstatě o jezdecký sport, kdy účastníci dávají na odiv své umění v sedle. Praktikuje se taky „hound trailing“, což je pěší varianta výše zmíněného honu.

Jiří Hošek Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme