Smlouva s Íránem je jediná alternativa k válce, varuje historik Lukeš

15. červenec 2015

Dohodu o íránském jaderném programu kritizují konzervativní kruhy jak v Íránu, tak ve Spojených státech. Nejvýrazněji ale proti ní vystupuje izraelská vláda, která prohlásila, že dohodou není vázaná.

„Izrael si ponechá tak možnost zasáhnout proti íránským jaderným zařízením, která bude ale Írán postupně rozebírat,“ vysvětlil v Ranním Plusu blízkovýchodní zpravodaj Štěpán Macháček.

Izrael také oficiálně prohlásil, že bude tvrdě ovlivňovat vnitroamerickou politiku a lobbovat u amerických republikánů proti schválení dohody.

„Dá se očekávat, že Izrael vyvine mohutné úsilí sabotovat dohodu i íránském jaderném programu,“ očekává zpravodaj.

Kromě Izraele dohodu kritizují také američtí republikáni, kteří zřejmě spojí své síly v nadcházejícím hlasování.

„Rétorika odpůrců dohody je plná přívlastků jako zločinecký a teroristický, a trochu na mě působí demagogickým dojmem,“ všímá si Macháček.

Kritika přichází ale také ze strany arabských zemí Perského zálivu. „Například Saudská Arábie pouze opatrně řekla, že doufá, že kontrolní mechanismus nad omezováním íránského jaderného programu bude skutečně fungovat.“

„Hlavní obavou ostatních arabských států ale je, že se Spojené státy začínají sbližovat s jejich největším sokem, Íránem,“ popisuje blízkovýchodní rivalitu Štěpán Macháček.

Politolog: Izrael využije všechny své kongresové páky

„Nebude to vůbec jednoduché,“ zhodnotil očekávaná jednání Kongresu o dohodě historik a politolog Igor Lukeš z Bostonské univerzity.

Dohoda je založena ne na naivní důvěře, ale na důsledném ověřování a kontrole, připomněl profesor.

„Přesto má dohoda mnoho kritiků, zvláště v řadách kongresmanů, zejména mezi republikány, ale i demokraty. Po desetiletí vzájemné nedůvěry mezi Teheránem a Washingtonem to není vůbec překvapivé,“ soudí historik.

Podle něj Izrael a jeho spojenci využijí všechny své páky k tomu, aby podpořili ty, kteří se postaví nejtvrději proti schválení dohody a naopak budou bojovat proti těm, kteří budou dohodu podporovat.

Logo

„Kongres bude mít 60 dní na to, aby dohodu studoval, pak ji buď musí přijmout, nebo odmítnout,“ dodal Lukeš.

V případě, že Kongres dohodu odmítne, Obama bude tento krok bezpochyby vetovat. „V tom případě budou nepřátelé dohody potřebovat dvoutřetinovou většinu, aby prezidentovo veto porazili.“

Historik očekává, že dohoda nakonec projde a prezident v této věci zvítězí. „Je to jediná alternativa k rostoucímu napětí a dokonce i k vypuknutí války.“

„Kdo si myslí, že válka s Íránem, zemí s velkou vojenskou tradicí a 80 miliony obyvatel, by byla procházka růžovým sadem, se velice mýlí,“ varoval Igor Lukeš.

autoři: rkr , oci
Spustit audio