CERN díky urychlovači prokázal existenci nové subatomární částice

V Evropském urychlovači částic se podařilo prokázat existenci nového typu subatomární částice. Jmenuje se pentakvark. Její existenci fyzikové dlouhá desetiletí předpokládali, ale důkaz jim stále unikal. Pokud se objev skutečně prokáže, bude to další významný úspěch CERNu (Evropské organizace pro jaderný výzkum).

Tento článek je více než rok starý Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Velký hadronový urychlovač CERNu u Ženevy

Velký hadronový urychlovač CERNu u Ženevy | Foto: CERN, Anna Pantelia

Objev pentakvarku navazuje na víc než 50 let starou teorii fyzika Murrayho Gell-Manna, který významně přispěl ke klasifikaci subatomárních částic. Práce na tomto poli mu vynesla v roce 1969 Nobelovu cenu za fyziku.

Gell-Mannova teorie spočívá v tom, že různé subatomární částice jsou složené z ještě menších stavebních bloků, tzv. kvarků a antikvarků. Ty se většinou vyskytují ve dvojicích či trojicích a tvoří tak mezony, respektive baryony.

Teorie ale nevylučuje ani větší uskupení kvarků a antikvarků, například po čtyřech nebo pěti, a jak už jméno napovídá, právě pentakvark se skládá z pěti těchto menších částic.

Zatím se je nepodařilo prokazatelně pozorovat ve volné přírodě, což změnil právě objev v CERNu. Ten ale ještě musí projít kontrolou od jiných vědců.

Ondřej Himmer Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme