Nechte BBC na pokoji, vyzývají britské osobnosti Camerona

Ve Spojeném království dál roste napětí kolem dalšího fungování, financování a dohledu nad slavnou BBC. Vládnoucí Konzervativní strana Davida Camerona se netají tím, že se jí současná podoba korporace nelíbí. Tlaku nebo podle mnohých přímo cílené kampani proti BBC se brání nejen samotná veřejnoprávní instituce, ale taky řada slavných jmen. Tři desítky celebrit dokonce v otevřeném dopise vyzvaly premiéra Camerona, aby „nechal BBC na pokoji.“

Tento článek je více než rok starý.

Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

BBC čelí kritice konzervativců

BBC čelí kritice konzervativců | Zdroj: Reuters

Podle některých hlasů vláda vyhlásila BBC válku. Nasvědčuje tomu i jmenování Johna Whittingdalea ministrem kultury. Whittingdale je přitom letitý kritik BBC a člověk zpochybňující koncesionářské poplatky.

Politici Konzervativní strany, včetně premiéra Camerona, opakovaně BBC kritizovali kvůli tomu, že údajně nadržuje labouristům, že je příliš eurooptimistická. Ministr financí Osborne před pár dny označil web BBC za imperialistický.

Přehrát

00:00 / 00:00

Situaci kolem BBC přiblížil londýnský zpravodaj Jiří Hošek

Jeho straničtí kolegové pak zpochybnili, proč by veřejnoprávní instituce měla provozovat rozhlasovou stanici BBC Radio 1, proč by měla vysílat některé zábavné show. Objevila se petice 120 poslanců, aby BBC přestala používat termín Islámský stát.

Kritizuje se i fakt, že BBC utrácí nemalé peníze za služby velkých moderátorských hvězd, jako jsou Graham Norton, Gary Lineker nebo Clare Baldingová. Předpokládá se, že ročně berou více než milion liber. Náklady na platy moderátorů loni vzrostly o 7 procent. 81 manažerů BBC vydělává více než ministerský předseda.

Konkrétní vládní návrhy, jak by měla reforma BBC vypadat, se máme dozvědět ve čtvrtek. Vedení BBC už přistoupilo na to, že bude od roku 2020 hradit seniorům starším 75 let koncesionářské poplatky.

Výměnou se koncese budou moci zvyšovat o hodnotu inflace. I přesto se mluví o tom, že se médium veřejné služby stalo nepřímo součástí britského sociálního systému.

Vláda dokonce uvažuje o úplném zrušení stávajícího systému koncesionářských poplatků a zavedení nové daně na britské domácnosti. Je takřka jisté, že se změní dohled nad BBC, že se zruší stávající rada jménem BBC Trust. Spekuluje se o tom, že dozor nad fungováním BBC bude záležitostí komunikačního regulátora Ofcomu.

Rowlingová, Stephen Fry i Jamie Oliver

S velmi srdnatou obranou vystoupil generální ředitel BBC lord Hall. Zdůraznil, že jde o střet dvou filozofií fungování BBC – že tu teď je alternativa okleštěné, teritoriálně omezené a komerčně smýšlející BBC, což je něco, co se příčí jak jemu, tak britské veřejnosti.

Tony Hall prohlásil, že BBC chce být nadále univerzálním veřejnoprávním médiem, které má „nejen informovat, vzdělávat, ale taky bavit.“ Narážel tím na kritiku zábavních pořadů, jakou jsou taneční soutěž Strictly Come Dancing nebo klání talentů The Voice.

Podle Halla nepatří BBC ani zaměstnancům, ani vládě, nýbrž celé Británii. Jinak si ale šéf BBC i jeho zaměstnanci dávají velký pozor na to, aby nezavdali příčinu tvrzení, že i oni snad vytáhli proti Konzervativní straně, respektive vládě, na válečnou stezku.

Dopis podepsala řada slovutných jmen, která mají v Británii velkou váhu. Například spisovatelka J. K. Rowlingová, herec a režisér Stephen Fry, kuchařská celebrita Jamie Oliver a další dvě desítky osobností. Ti všichni mají pocit, že celý svět Britům BBC závidí a že by zmenšená a oslabená BBC znamenala také oslabenou Británii.

Jiří Hošek Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme