Češi znovu začali chodit do hospod. Prodej točeného piva stoupá

15. červenec 2015
Zprávy z

České hospody a restaurace začaly točit více piva. V letošním roce se obrací trend z let předchozích, prodává se více piva sudového než lahvového. K tomu přibývají minipivovary a to rychlostí jeden týdně. Na Vysočině jich je asi dvacet. Se zvyšujícím se počtem pochopitelně roste také konkurence.

Co se minipivovarů týká, jsme na počet obyvatel skutečnou velmocí, říká Václav Potěšil z Českomoravského svazu minipivovarů: „V současné době jich je v České republice asi 320. A minulé roky to rostlo tempem asi 40 ročně.“

Je nás už hodně a začínáme si konkurovat, říká pivovarník

Pivo vaří také ve Velkém Meziříčí. Denně vyprodukují asi deset hektolitrů v sudech. Prodávají je ale až po šesti týdnech, kdy zlatavý mok dozrává. „Teď jste vlastně přišla, když skončilo to vaření. To je horká mladina,“ vysvětluje ve varně pivovaru Bohdan Vítek.

Jedna várka trvá osm hodin a každý, kdo přijde do restaurace, vidí, jak sládek pivo chystá.

Malých respektive minipivovarů je na Vysočině asi dvacet a postupem času si začínají konkurovat, vysvětluje Bohdan Vítek: „Zákazník chce ochutnat od všeho, střídá se to častěji než dříve. Když si vás brali po dvou týdnech, tak teď je to po třech.“

Technologií si minipivovar nijak nezadá s velkým průmyslovým pivovarem. Do moku se přidává slad, chmel popřípadě chmelový extrakt a další ingredience. Základem ale pořádá zůstává voda, která chuť piva výrazně ovlivňuje.

Minipivovar ve Velkém Meziříčí
autor: lam
Spustit audio