Takhle vychovávají mladé fotbalisty ve Velké Británii. Dočkáme se nového Rooneyho nebo Fowlera?

Miliony malých kluků po celém světě sní o tom, že se z nich stanou profesionální fotbalisté a zahrají si slavnou Premier League. V ní se v současnosti točí největší peníze a někteří hráči by si za svou týdenní mzdu mohli koupit byt v centru Prahy. Na tenhle blahobyt ale dosáhne jen mizivé procento těch nejšikovnějších. Náš zpravodaj Jiří Hošek se v Londýně zašel podívat do jedné soukromé talentové přípravky, kde vychovávají budoucí hvězdy.

Je čtvrtek večer a skupinu kluků prohání, cepuje a někdy vyloženě sekýruje Sean Daly. Donedávna hlavní žákovský skaut slavného Tottenhamu Hotspur vede už osm let relativně malou tréninkovou skupinu Focus Football.

Pečlivý výběr hráčů

„Naším bonusem je individuální přístup. V akademii Arsenalu nebo Tottenhamu usilují o totéž, ale kluci tam jsou občas otroky výchovného systému. Mají přetlak jinak šikovných hráčů, které trenéři málo využívají. Vývoj kluků se proto zpomalí. A tak pracujeme s menším počtem dětí a pečlivě si je vybíráme,“ vysvětluje Sean Daly.

„Mým oblíbeným klubem je Tottenham a nejoblíbenějším hráčem pak Harry Kane. Líbí se mi, že dává spoustu gólů, hodně přihrává a pořád běhá. Na trénincích ve Focus Football si užijeme legraci, ale taky tvrdě makáme,“ vysvětluje jeden z malých fotbalistů.

Čtěte také

Pro trenéry žádný byznys

Osmiletého čahouna Zaca sleduje během tréninku táta Hadí. Z přítomných rodičů je jasně nejklidnější: „Existuje nebezpečí, že vášeň a zápal rodičů dosáhne takového stupně, že to nakonec ublíží všem – nejen trenérům a ostatním okolo, ale také synovi. Jsem tu proto, abych synovi pomáhal. Člověk by se měl hlídat, aby na dítě moc netlačil.“

Hadí vozí syna Zaca dvakrát týdně na tréninky až ze západního Londýna – hodinu a čtvrt tam, hodinu a čtvrt zpátky. „Trenéři Sean a Tommy jsou skvělí kluci, kteří opravdu hluboce rozumějí fotbalu. A hlavně mají děti opravdu rádi. Pro ně to není byznys. Chtějí, aby se talentované děti rozvíjely. Netahají z nás peníze a nepředstírají hodinu a půl, že se o něco snaží,“ dodává Hadí.

Trénink Focus Football

Ve Focus Football se neplatí žádné drahé paušály. Tommy nebo Sean po tréninku obejdou skromně rodiče málem jak potulní herci a vyberou od někoho pět, od jiného třeba 10 liber.

Čtěte také

Doba Rooneyho, Owena nebo Fowlera je už pryč

„Pro mě je odměnou pracovat s dětmi, které už hrají na určité úrovni, a pozorovat, jak se zlepšují. Cítím zadostiučinění, když se děti radují ze vstřeleného gólu, samotného tréninku a atmosféry, kterou tu máme,“ uvádí Tommy. On i Sean vedou ještě fotbalové kroužky na několika školách, odkud si do svého programu vybírají ty nejtalentovanější klučiny.

„U některých talentů člověk luskne prstem a hned vidí, že z něj může být druhý Wayne Rooney. Jenže v Premier League nevidíte případy, kdy talent dostane šanci hrát od 17 let. Ta doba, kdy Rooney, Owen nebo Fowler dali v 18 letech 30 gólů za sezónu, je pryč,“ uvádí Sean Daly, který hodně cestuje po Evropě a nechává se inspirovat, jak s mládeží pracují jinde.

Je čtvrtek večer a skupinu kluků prohání, cepuje a někdy vyloženě sekýruje Sean Daly

To už ale bere balon a jde se svými svěřenci trénovat penalty. Nesnáší totiž, když jeho týmy vypadnou na pokutové kopy, jak to má zakódované anglická fotbalová reprezentace.

autor: Jiří Hošek
Spustit audio

Související