V norském Oslu otevřou muzeum zločinů masového vraha Anderse Breivika

Norové opět vzpomínají na nejtragičtější teroristické útoky v historii země. Od hromadné vraždy, kterou spáchal pravicový extremista Anders Breivik, uplynou za týden čtyři roky. Na místě prvního útoku v centru Osla začne v den výročí fungovat muzeum Breivikova zločinu.

Tento článek je více než rok starý Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Vládní budovy v centru Osla, kde Anders Behring Breivik loni 22.července nejprve odpálil bombu a po výbuchu, který zabil osm lidí, přejel na ostrov Utøya.

Vládní budovy v centru Osla, kde Anders Behring Breivik loni 22.července nejprve odpálil bombu a po výbuchu, který zabil osm lidí, přejel na ostrov Utøya. | Foto: Filip Jandourek

Muzeum vyroste na podnět norské vlády. Bude sídlit v prvním patře výškové budovy, která byla sídlem úřadu premiéra a pod kterou Breivik odpálil podomácku vyrobené výbušniny, nastražené v pronajatém autě.

Mezi vystavenými exponáty budou mimo jiné části onoho vozidla, falešný policejní průkaz i odznaky, se kterými Breivik po vraždění v Oslu pronikl na ostrov Utoya, kde krveprolití završil.

Přehrát

00:00 / 00:00

Řádění Anderse Breivika připomněl Jan Prokeš

Právě vystavení těchto předmětů považuje řada lidí přímo zasažených Breivikovým zločinem za příliš naturalistické. Podle organizátorů není posláním muzea šokovat, ale připomínat tragické události a tím bojovat proti násilí a nenávisti.

Zatím se počítá s tím, že muzeum bude otevřené minimálně pět let, do plánované rekonstrukce vládní budovy. Výstavu a infocentrum budou kromě široké veřejnosti navštěvovat organizovaně i školáci.

Kurátor výstavy a profesor historie Tor Einar Fagerland si myslí, že Norové diskutovali o Breivikově zločinu hlavně v prvním roce, pak se dostavila „únava". Teď ale podle něj vzniká potřeba širší historické reflexe této smutné události.

Anders Breivik zabil v Oslu 8 lidí a na ostrově Utoya pak dalších 69, převážně nezletilých účastníků tábora sociálnědemokratické strany.

Na Utoye je od začátku července památník Breivikových obětí. Je to půltunový kovový kruh s vyrytými jmény obětí, zavěšený mezi borovicemi.

Norský ostrov Utöya. Jídelna, kde Breivik vraždil | Foto: Robert Mikoláš

Jan Prokeš Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme