ÚS: Za pozemky vyvlastněné před rokem 2006 mohou stěžovatelé dostat tržní cenu

Manželé ze Zlínska mají znovu šanci na vyšší náhradu za pozemky vyvlastněné v roce 2003 kvůli stavbě obchvatu Otrokovic. Ústavní soud dnes zrušil všechny předchozí rozsudky, podle kterých Ředitelství silnic a dálnic (ŘSD) musí za pozemky zaplatit jen takzvanou úřední cenu, tedy necelý jeden a půl milionu korun.

Tento článek je více než rok starý.

Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Ústavní soud v Brně

Ústavní soud v Brně | Foto: Filip Jandourek | Zdroj: Český rozhlas

Tržní hodnota parcel přitom přesahovala 11 milionů. Soudy pochybily, když se držely staré vyhlášky z roku 1984 a nepřiznaly majitelům přiměřenou náhradu. Kauza se teď vrací zpět k vrchnímu soudu.

Podle advokáta původních majitelů Václava Hochmanna by mohl kauzu projednat vrchní soud do konce roku. Spor se ale může ještě protáhnout, pokud některá ze stran využije dovolání k Nejvyššímu soudu nebo ústavní stížnost.

O vyvlastnění pozemků rozhodly úřady před více než deseti lety. ŘSD tehdy chtělo manželům zaplatit pouze úřední cenu, která činila 1,5 milionu. Podle znaleckého posudku však měly pozemky tržní hodnotu 11,1 milionu korun. Manželé s cenou nesouhlasili a začali se soudit.

Krajský soud v Brně manželům přiznal tržní cenu, odvolací i Nejvyšší soud ale s poukazem na právní úpravu platnou v okamžiku vyvlastnění rozhodly o nižší náhradě.

Rozhodnutí platí jen pro nerozhodnuté případy

Dnešní nález může pomoci lidem, kteří při vyvlastnění nesouhlasili s úřední cenou a bránili se u soudů. Ti, kteří cenu akceptovali, už vyšší náhradu získat nemohou.

Podle soudce zpravodaje Jiřího Zemánka se rozhodnutí netýká pravomocně skončených sporů. „Platí pouze pro ty věci, které jsou ještě nerozhodnuté," uvedl.

Přiznávat při vyvlastnění takzvanou cenu obvyklou v daném místě a čase umožňuje český právní řád teprve od roku 2006. Podle ústavních soudců se ale náhrada mohla přiblížit skutečné hodnotě i před rokem 2006.

Vyvlastňování kvůli veřejně prospěšným stavbám budí dlouhodobě emoce. Právní úprava se už několikrát měnila. V současnosti má stát problémy s výkupem pozemků v místech budoucích silnic a dálnic. Jde hlavně o výkup pozemků v místech, kde mají vzniknout nové úseky dálnice D1 a D11.

ČTK, Lenka Krejcarová Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme