Hygienici varují: Na západě Čech se šíří žloutenka!

15. červenec 2015

Plzeňský a hlavně Karlovarský kraj zasáhla nákaza žloutenky. Případů je mnohem víc než v předešlých letech.

Lékaři evidují nárůst žloutenkových onemocnění, doporučují proto nechat se proti tak zvané nemoci špinavých rukou očkovat. Žloutenka typu A se totiž přenáší poměrně snadno. Důvodů, proč je žloutenky víc než v předešlých letech, je hned několik. Lidé častěji cestují do rizikových oblastí, například v jižní Evropě a v tropických zemích je žloutenky mnohem více.

Nebezpečná je hlavně individuální turistika mladých lidí s batohy, kdy je občas těžké sehnat místo, kde se umýt. Navíc ne vždy si mladí lidé vzpomenou na očkování. Další důvod: V Čechách je více cizinců, také z rizikových zemí. Zdrojem nákazy bývají i ubytovny a v některých se na hygienu moc nedbá. Společné sociální zázemí šíření nemoci napomáhá. Před čtyřmi lety byli v Plzeňském kraji tři nemocní, o rok později pět, v roce 2013 to bylo už přes šedesát nemocných a vloni skoro sedmdesát.

Nejlepší prevencí je mytí rukou

V Karlovarském kraji je situace ještě horší. Už vloni na podzim se nemoc začala šířit z Chebu, kde dokonce vypukla epidemie. Nejdřív onemocněli bezdomovci a drogově závislí lidé, později i další obyvatelé Chebu, kteří se dotkli něčeho infikovaného a neumyli si včas ruce. V posledních týdnech je žloutenka i v Karlových Varech a okolí, každý týden onemocní dva, tři, čtyři lidé. Několik jich leží v nemocnici. Hygienici zatím nestáhli varování, že jde o epidemii. Dokud budou případy přibývat, riziko stále trvá. Dosud se žloutenkou na Karlovarsku nakazilo přes sto třicet lidí.

Možností prevence přitom moc není. Základem je mytí rukou, a to především před jídlem. Dobrá věc je pak i desinfekční gel, který se rozetře na ruce a bez opláchnutí se nechá zaschnout. Hygienici doporučují očkování, hlavně u dětí, které jedou na tábor. Očkuje se ve dvou dávkách zhruba po roce. Cena dětské dávky očkování je kolem sedmi stovek korun, dospělí zaplatí 1100,- korun. Chráněni jsou 20 až 25 let a na očkování proti žloutence přispívají i některé pojišťovny.

autor: Lucie Sichingerová
Spustit audio