Izrael kritizuje dohodu o íránském jádru. Netanjahu mluví o právu na obranu

Izrael bude v americkém Kongresu lobbovat za odmítnutí dohody o íránském jaderném programu. Oznámil to izraelský premiér Benjamin Netanjahu a zopakoval, že dohoda je pro židovský stát nepřijatelná.

Tento článek je více než rok starý Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Izraelský premiér Benjamin Netanjahu nesouhlasí s dohodou s Íránem

Izraelský premiér Benjamin Netanjahu nesouhlasí s dohodou s Íránem | Zdroj: Reuters

„Nejsme dohodou nijak vázáni a budeme pokračovat v její kritice. Vyhrazujeme si právo na sebeobranu před nepřáteli. V tomto okamžiku tu není prostor pro spory mezi koalicí s opozicí. Musíme se sjednotit a zajistit tak existenci a budoucnost Izraele,“ řekl Netanjahu.

V postoji k íránské dohodě se celkem opozice i vládní strana shodnou – jak si včera potvrdili Netanjahu s vůdcem opoziční levice Jicchakem Herzogem – neznamená to však shodu v dalších otázkách.

Herzog Netanjahua kárá za to, že si premiér v minulosti znepřátelil amerického prezidenta Baracka Obamu, čímž vlastně vyřadil Izrael z jednání o íránském jaderném programu. Na židovský stát tak podle Herzoga vlastně nikdo nebral ohledy.

Obavy Izraele z dohody s Íránem jsou pochopitelné. Země čelí ze strany svých sousedů výhrůžkám zničením a podobné hlasy v blízké i vzdálenější minulosti byly slyšet i z Íránu.

Netanjahu chce lobbovat u amerických zákonodárců, aby nakonec dohoda neprošla Kongresem. I kdyby však Kongres dohodu s Íránem zablokoval, neznamená to, že by přestala existovat. Byly by jí totiž vázané další velmoci, které se na ní podílely.

A problematický bude z pohledu Izraele i fakt, že aby američtí kongresmani přehlasovali prezidenta Obamu, musely by se proti dohodě postavit dvě třetiny z nich, a republikáni, kteří jsou nejhlasitějšími kritiky dohody, tolik hlasů nemají.

Štěpán Macháček Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme