Kvalita vody v bazénech pro děti

13. leden 2005
Vaše téma

Chodit plavat s úplně malým dítětem, třeba i kojencem, není už zase taková zvláštnost. Řada veřejných koupališť má pro tento účel i speciální bazény. Společné koupání maminky s dítětem vidí dětští lékaři rádi, podporuje jejich vzájemný vztah. Druhá stránka věci je kontrola, aby voda, ve které se děti nebo i třeba budoucí maminky koupou, byla nezávadná. .

Kožní lékařka Marie Finstrolová z Čáslavi říká, že zcela zdravému dítěti, které nemá suchou pokožku a netrpí atypickými ekzémem, ani chlorovaná voda v bazénu škodit nemůže. Doporučuje ale maminkám, aby dítě v bazénu strávilo maximálně 1 hodinu jednou týdně a aby dětskou pleť na vodu důkladně připravili.

Marie Finstrolová: V den, kdy plánují plavecký výcvik ráno, kůži dobře ošetřit mastným krémem, před bezprostředním vstupem do bazénu je třeba to tělíčko opláchnout a mýdlo použít jenom na intimní partie. Po osušení znovu ošetřit masným krémem či běžnou kosmetickou bílou vazelínou.

Také po koupání je třeba pokožku dítěte z chlorované vody opláchnout. K tomu můžeme použít dětské mýdlo a nebo tak zvané syndety pro citlivou pleť.

Marie Finstrolová: My říkáme laicky pacientům taková jakoby mýdla bez mýdla, to jsou speciální mycí emulze, které nevysušují kůži ani u takto citlivých dětiček.

A co chlorovaná voda a dětské oči? Otázka pro praktického dětského lékaře Milana Kudyna.

Milan Kudyn: Oči, to je dost individuální. Malé děti snáší celkem dobře pobyt v takovýchto bazénech. Pokud dojde k tomu, že po tom plavání dítě má trošičku zarudlé oči, doporučuji koupit si běžné dezinfekční prostředky typu borová voda, oční voda, kdy stačí lehce vypláchnout oči do hodiny po tom, co dítě opustí bazén.

A ještě jak je to s dětskými vlásky a chlorovanou vodou? Podle doktorky Finstrolové jim ve vodě prakticky nic nehrozí, protože u kojenců a batolat se vlasy stále vyvíjejí. Od předškolního věku je pak samozřejmě, tak jako u dospělých, prospěšná koupací čepice. Tak to byly děti a bazén. A jak je to s budoucími maminkami? Měly by se v době těhotenství veřejným bazénům vyhýbat? Záleží to samozřejmě na rozhodnutí samotné budoucí maminky. Pokud jde o těhotenství bez problémové, k plavání lékaři výhrady nemají. Karlovarský gynekolog Michal Mareš dodává, proč je zejména cvičení ve vodě, třeba i s odbornou instruktorkou, pro budoucí maminku důležité.

Michal Mareš: Cvičení je zaměřené na uvolnění páteřního svalstva, protože páteř je v období těhotenství velmi namáhaná, dochází k prohlubování bederní lordózy a maminky si často stěžují právě na bolesti v zádech, bolesti kyčlí a celkově jim ten pohyb zvláště při vyšším váhovém přírůstku dělá potíže. Tak tohleto cvičení je možné velice doporučit.

K plavání v tomto období nepatří ale například potápění. Co k němu naopak patří, to jsou klidná tempa, cvičení u okraje bazénu, nácvik dýchání, to všechno se ve vodě dělá i přes přibývající kilogramy s lehkostí a má to svůj blahodárný význam. Ovšem zásadní podmínkou je, aby kvalitu vody pravidelně kontroloval hygienik. Podle doktora Mareše by se ale stejně měly těhotné ženy před vstupem do bazénu samy chránit. Na to existuje řada přípravků, které každý gynekolog budoucí mamince doporučí. A teď pojďme k samotným bazénům. Kvalitu vody v krytých bazénech mají na starosti pracovníci hygienické stanice a vodu kontrolují 4krát do roka s odběrem na důkladný rozbor. Tak jak to říkají kontrolní plány, které schválilo Ministerstvo zdravotnictví. Na rozdíl od přírodních koupališť se voda v bazénech musí upravovat, a to většinou chlorem.

Markéta Kovandová: Samozřejmě jsou stanoveny vyhláškou číslo 135 z roku 2004 limitní koncentrace chloru. Tyto koncentrace jsou bezpečné, protože je to samozřejmě zkoušeno, a jsou zároveň schopny zajistit nezávadnost bazénové vody.

Říká Markéta Kovandová z pracoviště Krajské hygienické stanice v Klatovech. Někdo je, jak už jsme říkali, na chlor citlivější, někomu nevadí. Podle Markéty Kovandové jsou ale i jiné způsoby čištění vody.

Markéta Kovandová: V Horažďovicích se používá kromě zabezpečení chlornanem i částečná ozonizace vody. Je to proces efektní, ale velmi nákladný.

Autorizovaným pořizovatelem elektronického přepisu pořadů Českého rozhlasu je ANOPRESS IT, a.s. Texty neprocházejí korekturou.

autor: vva
Spustit audio

Více z pořadu