Britský ministr kultury a kritik BBC předloží návrhy na jeho reformu

Britský ministr kultury John Whittingdale má dnes předložit návrhy na nový způsob fungování, financování i dohledu nad BBC. Ministr připravuje novou podobu Královské charty BBC, což je právní podklad pro provoz veřejnoprávní korporace. Současná konzervativní vláda se netají svými výhradami vůči ní.

Tento článek je více než rok starý Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

BBC čelí kritice konzervativců

BBC čelí kritice konzervativců | Zdroj: Reuters

Ministr Whittingdale se považuje za jednoho z nejhlasitějších odpůrců stávajícího systému koncesionářských poplatků. Předpokládá se ale, že ještě v nové Královské chartě, která začne platit od roku 2017, zůstane dnešní model zachován.

Whittingdaleův materiál ale nejspíš bude obsahovat alternativní návrhy jako zřízení daně z domácnosti nebo zavedení systému předplatného.

Ministr kultury s největší pravděpodobností navrhne zrušení dozorčího orgánu jménem BBC Trust. Podle představ londýnské vlády by BBC měla alespoň částečně podléhat Ofcomu, tedy komunikačnímu regulátorovi.

V Británii sílí obavy, že se Cameronův kabinet chystá BBC zásadně omezit. Proti tomu se v otevřeném dopise vyslovily televizní a filmové celebrity.

Jiří Hošek Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme