Do Maďarska stále ze Srbska přicházejí migranti. Stavba plotu pokračuje pomalu

Maďarsko začalo plnit svůj slib a na jihu země, na hranici se Srbskem, buduje plot. Ten má zabránit ilegálním migrantům, aby se dostali přes hranici dál do Evropy. Zatím se jim to totiž bez problémů daří.

Tento článek je více než rok starý Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Tady bude stát plot

Tady bude stát plot | Foto: Petr Vavrouška | Zdroj: Český rozhlas

„Na maďarsko-srbské hranici zatím na žádné velké stavební manévry nenarazíte. Po prašném poli jezdí jeden vojenský bagr, který rozhrnuje úzký pruh kolem hraniční čáry. Žádný plot tady ještě nestojí,“ přiblížil z místa zpravodaj Českého rozhlasu Petr Vavrouška.

Maďarská vláda slibuje, že do konce roku postaví bariéru podél celé téměř 200kilometrové hranice. Plot si před několika měsíci vysnil LászloToroczkai, starosta obce Asotthalom.

Přehrát

00:00 / 00:00

Plot na maďarsko-srbské hranici má bránit přílivu uprchlíků. U začínající stavby natáčel Petr Vavrouška

„Přiznávám, že plot není nejlepším řešením imigrační krize. Ale je podle mě prvním krokem. Kromě plotu ale potřebujeme mnohem více policistů, pohraničníků. Plot musí mít čidla, kamerový systém. Věřím, že na to vláda najde peníze," řekl.

Doufají v to také místní lidé. Ti už si odevzdaně zvykli na to, že přes obec se denně potulují stovky migrantů, kteří právě nelegálně překročili hranici.

„Potkávám je denně. Zrovna včera jsem byla v pizzerii, seděla venku na zahrádce v centru obce a najednou kolem mě prošla skupina asi 40 mladých mužů, Afričanů. Není to příjemné," popsala mladá slečna na obecním úřadě.

Občas se někomu ve vesnici ztratí kolo, zmizí úroda. Uhlídat hranici ale není možné.

Skupina migrantů už na maďarské straně hranice | Foto: Petr Vavrouška

„Jsme z Pobřeží slonoviny. Míříme na policii, abychom požádali o azyl. Hledáme v Evropě lepší život. Proto jsme přišli," řekl slušnou angličtinou vysoký muž.

Cestoval v 20členné skupince vyčerpaných mladých lidí. „Může to být Německo, Francie, Dánsko, Finsko nebo Norsko," dodal o konečné destinaci.

Hranice Maďarsko - Srbsko | Foto: Český rozhlas

Petr Vavrouška Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme