Česku nehrozí z omezené záruky za Řecko žádná ztráta, riziko převezme eurozóna

Česká republika nemůže kvůli krátkodobé záruce za půjčku Řecku utrpět žádnou ztrátu. Podle dokumentů a informací, které má Český rozhlas k dispozici, země eurozóny všechno případné riziko pokryjí.

Tento článek je více než rok starý.

Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Řecku hrozí vystoupení z eurozóny

Řecku hrozí vystoupení z eurozóny | Zdroj: Reuters

Česko se má spolu se všemi ostatními zeměmi Evropské unie zaručit za tříměsíční překlenovací půjčku. Tu Řecko nejspíš dostane z fondu EFSM (Evropský finanční stabilizační mechanismus), na kterém se podílejí všechny země EU.

Eurozóna ale vyčlení zisky, které loni měla Evropská centrální banka z nákupu řeckých dluhopisů. Jde o více než 3 miliardy eur. Tyto peníze by v plné výši pokryly jakékoliv ztráty, které by země s vlastní měnou případně utrpěly. Po třech měsících pak eurozóna záruky úplně převezme, a Česko tak už nebude za Řecko nijak ručit.

Přehrát

00:00 / 00:00

ČR se má spolku s dalšími zeměmi EU zaručit za krátkodobou půjčku Řecku, nemělo by ale utrpět žádnou ztrátu. Detaily má Ondřej Houska

Řecko potřebuje do pondělí půjčit 7 miliard eur na splátku starších dluhů Evropské centrální bance (ECB) a Mezinárodnímu měnovému fondu. Pokud by Atény ttento dluh nesplatily, ECB by Řecko úplně odpojila od nouzových půjček a řecká ekonomika by zkolabovala.

Řecký parlament v noci na dnešek schválil první reformy, aby mohla země dostat další peníze ze záchranného programu. Země eurozóny nyní na telekonferenci odhlasovaná úsporná opatření posuzují.

Ondřej Houska Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme