Francouzská policie vyšetřuje zmařený teroristický útok na vojenskou základnu

Francouzská policie zmařila plán teroristů napadnout vojenskou základnu u Perpignanu na jihovýchodě země. Úřady zadržely čtveřici mužů ve věku od 16 do 23 let. Dva z nich byli propuštěni, další dva policie vyslýchá.

Tento článek je více než rok starý Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Francouzští policisté zasahují ve čvrti Castellane v Marseille

Francouzští policisté zasahují ve čvrti Castellane v Marseille | Zdroj: Reuters

Podle francouzského ministra vnitra Bernarda Cazeneuva policisté zadrželi a vyslýchali podezřelé na 4 místech Francie.

Dva ze čtyř zadržených už policie propustila. Mezi nimi i 16 letého chlapce. V policejní cele ještě zůstávají 19 letý mladík a 23letý bývalý příslušník vojenského námořnictva.

Přehrát

00:00 / 00:00

Teroristé chystali ve Francii další útok. Tentokrát na vojenskou základnu. Policisté jim v tom zabránili. Případ shrnul zpravodaj Jan Šmíd

Cílem útoku měla být podle policie kasárna Fort Béar ve městě Colliour na jihovýchodě Francie. Muži měli v plánu zajmout vysokého důstojníka z vojenské základny a setnout ho.

Vraždu si chtěli nafilmovat a video umístit na internet. Čin připravovali na 7. ledna 2016, tedy rok a den po útoku teroristů na pařížskou redakci satirického týdeníku Charlie Hebdo.

Ministr Cazeneuve prohlásil, že podezření policistů vyvolal vůdce skupiny extremistickými vzkazy na internetu. Policie začala muže sledovat a odposlouchávat. Díky tomu se jim pak podařilo získat podrobnosti k chystané akci a zabránit útoku.

Premiér Manuel Valls prohlásil, že jen od začátku roku se policistům podařilo zabránit nejméně šesti teroristickým útokům.

Pavel Novák Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme