Začal golfový British Open. Američan Spieth útočí na zisk třetího majoru

Nejlepší světové golfisty najdeme až do neděle v malém přímořském skotském městečku Saint Andrews. Kolébka tohoto sportu hostí už po devětadvacáté prestižní British Open. Prestižní sportovní událost letos navíc vyšperkoval fakt, že Američan Jordan Spieth může dosáhnout něčeho, co se žádnému golfistovi v historii nepodařilo – vyhrát všechny čtyři turnaje kategorie major.

Tento článek je více než rok starý Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Jordan Speith přijel do St. Andrews s jasným cílem - vyhrát třetí major v sezoně

Jordan Speith přijel do St. Andrews s jasným cílem - vyhrát třetí major v sezoně | Zdroj: Reuters

Současní i bývalí hráči se shodují v názoru, že Spieth má šanci vyhrát. Prý nemá slabiny, rychle se učí a je přizpůsobivý. Hřiště Old Course v Saint Andrews je ovšem hodně odlišné od těch, na které je Američan zvyklý.

I proto si Spieth, který ještě v neděli vyhrál na druhé straně Atlantiku turnaj John Deere Classic, skotské hřiště oťukával na simulátoru.

Přehrát

00:00 / 00:00

Největší lákadla letošního ročníku golfového British Open připomněl zpravodaj Jiří Hošek

Bylo otázkou, jak se vyrovná s časovým posunem, ale do turnaje vstoupil skvěle. Po čtyřech jamkách hraje dva údery pod normu hřiště. Pokud by 21letý golfista British Open vyhrál, stane se světovou jedničkou místo Roryho McIlroye, který v Saint Andrews chybí kvůli zranění kotníku.

Golfistům zatím přeje počasí, což se ale má radikálně změnit. Od pátku má začít foukat vítr a předpověď mluví také o dešti.

Mekka golfu

Městečko Saint Andrews je golfu zaslíbené už několik staletí. Není proto divu, že se o něm často mluví jako Mekce tohoto sportu.

„Už v roce 1552 podepsal arcibiskup John Hamilton listinu, ve které obyvatelům uděloval právo věnovat se různým sportům, jako byl golf, fotbal a střelba,“ prozradila Angela Howeová z tamního golfového muzea.

Letošní ročník British Open má do Saint Andrews přilákat až 200 golfových fanoušků | Foto: ČTK/AP

Město má aktuálně 16 tisícovek stálých obyvatel, ke kterým je třeba připočíst několik tisíc studentů a zaměstnanců místní prestižní univerzity.

Během British Open se ovšem očekává příjezd až 200 tisíc golfových nadšenců, ať už s lístky nebo bez nich.

Z několika ulic je hřiště jako na dlani. BBC ve svém vysílání ukázala čtyřpokojový byt za milion liber, z jehož balkónku máte přímo pod sebou jeden z greenů. Přitom za identický byt o dvě ulice dál zaplatíte jen třetinovou cenu.

Jiří Hošek, Petr Hašek Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme