Jihočeské řeky klesají na historická minima, problém mají ryby i vodáci

16. červenec 2015

Suchá zima i jaro a horké dny posledních týdnů. Kvůli tomu je nyní v českých řekách nedostatek vody. V některých tocích klesají hladiny na historická minima. Jihočeská Lužnice má nejméně vody za posledních sto let.

Nejhorší situace je v povodí Lužnice, Nežárky a v povodí Lomnice a Skalice. Na některých stanicích registrujeme prakticky historická minima pro konec července,“ shrnuje hydrolog Tomáš Vlasák.

Pro vodáky jsou tak některé řeky jen těžko sjízdné. Musí například přenášet lodě přes místa, která je jinak možné normálně proplout.

„U malého jezu na Nežárce v Hamru bylo tak málo vody, že jsem přešla řeku skoro suchou vodou. Přitom loni bych na stejném místě měla vodu do pasu,“ hlásila ve středu od řeky reportérka Romana Lehmannová.

Problémy mají i ryby. Řeky se kvůli nedostatku vody přehřívají a rybám chybí kyslík. Podle Petra Lintnera z Českého rybářského svazu v Soběslavi, se ryby zatím stahují do hlubších míst.

„Pokud to bude pokračovat, tak se situace bude zhoršovat. Navíc na rybnících už jsou v tuto chvíli problémy, na stojatých vodách musíme zajišťovat čeření doplňovat tímto způsobem kyslík,“ doplnil.

Pokud by byly teploty nad 30 stupňů vydržely přes dva týdny v kuse, začnou zřejmě ryby hynout.

autor: Romana Lehmannová
Spustit audio