Prezident jmenoval rektorem Mikuláše Beka. Dekret mu poslal po Valachové

Rektorem Masarykovy univerzity v Brně bude i další čtyři roky muzikolog Mikuláš Bek. Do funkce ho jmenoval prezident Miloš Zeman.

Tento článek je více než rok starý Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Mikuláš Bek, rektor Masarykovy univerzity

Mikuláš Bek, rektor Masarykovy univerzity | Foto: Ondřej Surý

Prezident Miloš Zeman se oproti zvyklostem nesetkal se znovu jmenovaným rektorem na Pražském hradě. Dekret mu poslal společně s dopisem po ministryni školství Kateřině Valachové za ČSSD.

"Pan prezident zvolil následující postup. Ten příslušný jmenovací dekret byl dnes zaslán ministryni školství, mládeže a tělovýchovy společně s dopisem prezidenta republiky a s žádostí o předání dekretu jmenovanému," uvedl pro ČTK hradní mluvčí Jiří Ovčáček.

Rektor se prý o svém opětovném jmenování dozvěděl z médií. K situaci se proto zatím nechce vyjadřovat.

Druhé funkční období Bekovi začne letos v září. Souhlas s jeho jmenováním vyslovila na začátku července i vláda.

Mikuláš Bek měl s prezidentem v minulosti opakovaně spory. V září roku 2013 nenechal Zemana vystoupit před studenty z obavy před agitací před volbami do sněmovny. Prezident to označil za urážku hlavy státu.

Bek poté pozval Miloše Zemana k jiné přednášce na univerzitě v lednu 2014, ten to však odmítl.

Prezident Zeman nezve od té doby Beka na oficiální oslavy státních svátků ani na předávání státních vyznamenání na Pražském hradě. Do konfliktu se dostali naposledy letos, když Zeman odmítl jmenovat tři kandidáty na vysokoškolské profesory.

Jedenapadesátiletý muzikolog Mikuláš Bek je rektorem Masarykovy univerzity v Brně od dubna roku 2011 a působí jako místopředseda v České konferenci rektorů. Předtím na brněnské univerzitě působil jako prorektor.

ČTK, ČRo, Lenka Krejcarová Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme