Můžu odejít se vztyčenou hlavou, řekl Ručinský ke konci kariéry

Z vítězného týmu z olympijských her v Naganu zůstal jediným aktivně hrajícím hokejistou Jaromír Jágr. Ten předposlední, Martin Ručinský, totiž ve 44 letech ukončil kariéru. Trojnásobný mistr světa přiznal, že už v něm rozhodnutí uzrálo po historickém titulu s mateřským Litvínovem.

Tento článek je více než rok starý.

Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Martin Ručinský na úvodním tréninku s Litvínovem.

Martin Ručinský na úvodním tréninku s Litvínovem. | Foto: David Kalvas

„Myslím, že přišel ten správný čas se s hokejem rozloučit,“ řekl Ručinský v rozhovoru pro Radiožurnál.

„Lidé, kteří jsou mi blízcí, vědí, že v posledních letech jsem se vlastně po každé sezoně rozhodoval, jestli budu pokračovat. Během letošní sezony to ve mně uzrálo, tušil jsem, že půjde o poslední sezonu,“ dodal.

Přehrát

00:00 / 00:00

Důvody Martina Ručinského k ukončení hokejové kariéry zjišťoval moderátor Petr Král

Odchovanec litvínovského hokeje potvrdil, že jeho rozhodnutí je konečné a definitivní.

„Když vezmu v potaz svůj věk a zdravotní stav, tak jde o věci, které nemůžu přehlédnout. Dodnes nejsem z loňské sezony úplně v pořádku,“ prozradil zkušený útočník, který odehrál v zámořské NHL přes tisíc zápasů.

„Myslím, že můžu odejít se vztyčenou hlavou. Když se ohlédnu, tak pro hokej jsem vždy udělal maximum. V tomhle mám svědomí čisté,“ zdůraznil Ručinský.

Olympijský vítěz Ručinský ukončil ve 44 letech hokejovou kariéru

Číst článek

Jeho kariéra zahrnuje hned několik velkých úspěchů. Do NHL se Ručinský dostal už v roce 1991, kdy si ho vybral Edmonton, kromě zlata z Nagana se třikrát radoval z triumfu na světovém šampionátu a v minulé sezoně dotáhl Litvínov k historicky prvnímu extraligovému titulu.

Už po vítězství v Naganu říkal, že právě "turnaj století" na olympijských hrách v roce 1998 je jeho největším úspěchem. A na tom nic nemění ani s odstupem sedmnácti let.

Sedm duelů dělilo Martina Ručinského od toho, aby odehrál v reprezentaci rovnou stovku zápasů | Foto: ČTK

„Na Nagano nejde zapomenout. Nevím, jestli ještě někdy něco podobného prožijeme, já už určitě ne. Byl to úžasný moment, užívali jsme si to nejen my, ale i lidé doma,“ vzpomíná Ručinský.

K hokeji by se po odpočinku rád vrátil, ale zatím neví v jaké roli. Jeho litvínovští kolegové ze stejné generace Jiří Šlégr a Robert Reichel se vrhli na trénování, takové myšlenky někdejší hráč Québeku, Montrealu či New Yorku Rangers v současné době nemá.

„Zatím se jako trenér na střídačce nevidím, ale je to momentální pocit. Může se to časem změnit,“ připustil nejlepší hokejista uplynulé extraligové sezony.

Martin Ručinský | Foto: Český rozhlas

Martin Charvát, Petr Král, Petr Hašek Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme