CzechInvest za rok a půl zprostředkoval projekty za 108 miliard, mají vytvářet nová pracovní místa

Státní agentura CzechInvest zprostředkovala v letošním prvním pololetí 49 domácích a zahraničních investic v hodnotě 21 miliard korun. Za poslední rok a půl pak celkem 196 investic za 108 miliard. Investice za celý rok by měly vytvořit víc než 6500 nových pracovních příležitostí. Po dnešním jednání to uvedli představitelé vlády a agentury CzechInvest.

Tento článek je více než rok starý Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Tisková konference k zhodnocení uplynulých 18 měsíců vlády z pohledu investic

Tisková konference k zhodnocení uplynulých 18 měsíců vlády z pohledu investic | Foto: vlada.cz

Premiér Bohuslav Sobotka s ministrem průmyslu Janem Mládkem (oba ČSSD) a generálním ředitelem CzchInvestu Karlem Kučerou na dnešní schůzce hodnotili dosavadních 18 měsíců práce vlády v oblasti získávání nových investic a vytváření nových pracovních míst.

„Jsem velmi rád, že se nám za 18 měsíců vlády podařilo zprostředkovat prostřednictvím agentury CzechInvest 196 investičních projektů, které v souhrnu představují zhruba 108 miliard korun a které by měly celkem vytvořit v České republice přes 23 tisíc nových pracovních míst,“ uvedl premiér Bohuslav Sobotka.

Mezi sektory vede výroba motorových vozidel s 67 novými projekty za skoro 35 miliard korun. Ze zahraničích investorů jsou v Česku nejaktivnější Německo a Spojené státy, podle objemu investic pak Korejská republika.

„Nejvyšší počet investičních projektů CzechInvest zprostředkoval z Německa - 38, ze Spojených států to bylo 21, z Nizozemska 11 a z Francie 10. Co do výše investic, dominuje Korejská republika, téměř 30 miliard korun, následovaná Německem 14,4 miliardy korun a Nizozemskem 8 miliard korun,“ přiblížil ministr průmyslu a obchodu Jan Mládek.

CzechInvest je státní příspěvková organizace podřízená MPO ČR, která posiluje konkurenceschopnost české ekonomiky prostřednictvím podpory malých a středních podnikatelů, podnikatelské infrastruktury, inovací a získáváním zahraničních investic z oblasti výroby, strategických služeb a technologických center.

Podle generálního ředitele agentury Karla Kučery vnímají investoři Česko jako stabilní zemi. „Investoři přehodnotili to, jakým způsobem se dívají na rizika. Z toho Česká republika vychází velice dobře - jako trh, který má velký rozvojový potenciál a je velice stabilní,“ dodal.

Mezi největší investiční projekty z poslední doby patří opravárenské centrum společnosti HTC, které vzniklo v Brně. Velké změny chystá také společnost INA Lanškroun, která za 2,5 miliardy korun rozšíří svou činnost a zaměstná 900 nových pracovníků. Pardubická firma RONAL CR chystá expanzi za 1,7 miliardy korun. Počet zaměstnanců navýší o 110.

Z regionů přilákal nejvíce investic Moravskoslezský kraj. Vznikne tam 32 nových projektů za 17,7 miliardy korun, které by měly vytvořit 4530 pracovních míst. Druhou příčku drží Ústecký kraj s třiceti novými projekty za 36 miliard a 4495 novými místy.

Dalším krokem v lákání investorů do Česka je i schválení projektu zvýhodněných průmyslových zón, které nabídnou investorům ještě výhodnější podmínky pro jejich podnikání v ČR.

Jana Čermáková, bre Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme