Hokejová Sparta a pražské Holešovice - až dosud nerozlučná dvojka se od září rozejde

16. červenec 2015
Zprávy

Hokejová Sparta opouští holešovickou halu, její dresy ale z tamního ledu úplně nezmizí. Dál v hale nechá sportovat mladé sparťanské naděje a bude vydělávat na jejím pronájmu například pro kulturní akce. Ve vysočanské O2 areně, kde bude teď hlavní sídlo týmu, se pak budou hrát extraligové zápasy.

Od září už hymna hokejové Sparty nebude znít v ochozech holešovické Tipsport areny, ale v útrobách haly ve Vysočanech. Dosavadní podnájemník - tým hokejové Slavie - totiž drahý nájem po svém sestupu do první ligy platit už nechce a z Vysočan odchází. Ten, kdo přichází, jsou hokejoví gladiátoři železné Sparty. Ta si ale dál nechává i holešovickou halu.

„Tipsport arena je tréninkovým centrem pro 250 dětí sparťanské hokejové mládeže. To znamená, že hlavní sportovní činnost bude v Tipsport areně, ale budou pokračovat i kulturní a společenské akce, které Tipsport arena hostí,“ potvrzuje Jan Rachota, mluvčí Sportovního holdingu Praha, pod který HC Sparta Praha patří.

Fanoušci klubu ale z rozhodnutí vedení týmu nadšení nejsou.

„Po sestupu Slavie a vzhledem k tomu, že holešovická hala už má něco za sebou, samozřejmě chápu posun do luxusnějších prostor, na druhou stranu se obávám toho, že ti nejzarytější sparťanští fanoušci budou mít velký problém. Holešovická hala k hokejové Spartě prostě patří, stejně tak jako fotbalová Letná k AC Sparta Praha,“ myslí si hokejový expert Českého rozhlasu František Kuna.

I přes přesun extraligového týmu si Sparta bude Holešovickou halu dál pronajímat. Praze jako vlastníku za ni ročně platí 2 miliony korun. Další peníze pak utratí za údržbu víc než 50 let staré budovy, energie a nutné opravy. Na druhou stranu může halu pronajímat pro kulturní a sportovní akce a výtěžek si ponechat.

Je smlouva pro Prahu výhodná?

„Můj osobní názor je, že je to pro Prahu ztráta, protože si dovedu představit, kolik může stát takový nájem pro danou akci. Myslím si tedy, že dvě tři akce zaplatí 2 miliony korun ročního nájmu a pak všechno ostatní jde do výnosu klubu,“ myslí si stávající radní pro sport a kulturu Jan Wolf z Trojkoalice.

03269151.jpeg

Předseda představenstva HC Sparta Praha Petr Bříza, který je současně zastupitelem hlavního města za TOP 09 a nezávislé, prosbu Českého rozhlasu o komentář, jestli smlouvu považuje za výhodnou pro město nebo ne, odmítl a odkázal na tiskového mluvčího klubu.

Podle Jana Rachoty jdou roční náklady na provoz a údržbu stadionu do desítek milionů.

„Rozpočet se každoročně pohybuje kolem 40-ti milionů korun. Když vezmete výnosy z komerčních akcí haly, které jsou v řádech jednotek milionů, je vidět, že provoz haly je pro hokejovou Spartu poměrně velká finanční zátěž,“ uvedl.

Naděje fanoušků, že se Holešovičtí hokejisté do Holešovic časem zase vrátí, tak stále žije.

autor: Veronika Neprašová
Spustit audio

Více z pořadu