Za případnou půjčku Řecku nebude Česko ručit, zopakoval Babiš

Česko nebude garantovat případnou půjčku Řecku. Ministr financí a šéf hnutí ANO Andrej Babiš to zopakoval po jednání ekonomických ministrů se zástupci odborů a zaměstnavatelů.

Tento článek je více než rok starý Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Andrej Babiš

Andrej Babiš | Foto: Filip Jandourek

Poskytnutí překlenovacího úvěru Řecku z unijních zdrojů je podle něj pro Česko přijatelné v případě, že dostane záruky, které zabrání ztrátě peněz.

„Všechny státy, které nejsou v eurozóně, deklarují, že to skutečně není problém náš, ale eurozóny. A jsme ochotni odsouhlasit překlenovací úvěr na tři měsíce v rámci fondu, ale za podmínky, že v žádném případě nebudou žádná rizika pro nás,“ zdůraznil Babiš.

Česku nehrozí z omezené záruky za Řecko žádná ztráta, riziko převezme eurozóna

Číst článek

Ministerstvo financí také dnes oznámilo, že České republice nehrozí ztráty při případném nesplacení půjčky. Ztráty totiž budou krýt výnosy řeckých dluhopisů držených Evropskou centrální bankou.

Řecko potřebuje do pondělí půjčit 7 miliard eur na splátku starších dluhů Evropské centrální bance (ECB) a Mezinárodnímu měnovému fondu. Pokud by Atény tento dluh nesplatily, ECB by Řecko úplně odpojila od nouzových půjček a řecká ekonomika by zkolabovala.

Jana Čermáková Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme