Vědci ve vzdálené sluneční soustavě objevili dvojčata našeho Slunce a Jupiteru

Dvě stě světelných let od naší sluneční soustavy se nachází planetární systém, který by mohl být velmi podobný tomu našemu. Astronomové z Evropské jižní observatoře totiž objevili hvězdu, kolem které obíhá planeta velmi podobná páté planetě naší sluneční soustavy, Jupiteru.

Tento článek je více než rok starý.

Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Planeta Jupiter

Planeta Jupiter | Foto: NASA/JPL/Space Science Institute

Vědci se na vyhledávání planet jiných planetárních soustav naší galaxie, které by mohly nést život, soustředí již dlouho. Aby nějaká planeta vůbec mohla mít podmínky ke vzniku života, musí být podle nich pravděpodobně umístěna v takovém planetárním systému, který připomíná ten náš. Takový je zatím poměrně těžké nalézt.

Přehrát

00:00 / 00:00

Astronomové objevili hvězdu, kolem které obíhá planeta velmi podobná Jupiteru. Natáčel o tom Dalibor Zíta

Teď ale vědci objevili hvězdu s názvem HIP 11915, která je podobná našemu Slunci. Tuto hvězdu je s použitím dalekohledu možné nalézt blízko souhvězdí Velryby.

Vědci pomocí spektrografu HARPS analyzovali světlo přicházející z hvězdy. Podle toho zjistili, že se u hvězdy nachází obří plynná planeta připomínající Jupiter. Tato kombinace je zatím první takový objev.

Podle vedoucí týmu astronomů Evropské jižní observatoře Megan Bedellové z University v Chicagu je Jupiter považována za obrovsky významný faktor pro formování sluneční soustavy:

„Tato teorie vychází z faktu, že o historii počátků sluneční soustavy víme, že obří plynné planety se obvykle formují dříve než pevné terestrické planety složené z hornin. A zdá se, že Jupiter a Saturn se mohly zformovat a pak se přemístit doprostřed sluneční soustavy. Takže Jupiter býval původně tam, kde je teď Mars, ve stejné vzdálenosti od Slunce.“

„Díky efektu gravitace toto přemístění Jupiteru způsobilo, že máme méně horninového materiálu ve vnitřní sluneční soustavě. A díky tomu se mohly také formovat menší planety, jako je Země a Mars, bez toho, aby byl jejich vývoj narušován různými objekty, jako třeba asteroidy, které k sobě přitáhl Jupiter,“ říká Megan Bedellová.

Planeta, kterou tým z Evropské jižní observatoře objevil, je také obří plynná koule s velmi silnou gravitací. Mohla tak vyčistit tuto planetární soustavu od objektů, které mohly narušovat vývoj na dalších planetách této soustavy.

Planeta má podobnou velikost a hmotnost jako Jupiter. Podobnost je také v tom, že planetě trvá 3600 dní, než oběhne hvězdu HIP 11915, což je podobné jako orbitální cyklus Jupiteru, který trvá asi 4330 dní.

Sluneční soustava s životem?

Objev planety podobné Jupiteru dává vědcům velkou naději, že u hvězdy HIP 11915 mohl proběhnout podobný vývoj planet jako u našeho Slunce.

V minulosti byla objevena řada planet podobných Jupiteru v různých vzdálenostech od svých mateřských hvězd. Ve smyslu podobnosti mateřské hvězdy našemu Slunci je ale tento exemplář zatím nejpodobnější dvojici Slunce-Jupiter, jaký byl dosud objeven.

Mateřská hvězda HIP 11915 je totiž téměř dvojníkem našeho Slunce. Je mu podobná nejen hmotností, ale také stářím a chemickým složením.

Vedoucí týmu astronomů Megan Bedellová věří, že je tu velká naděje také pro objev planety podobné Zemi:

„Zatím nemáme data, která by dokazovala, zda v tomto systému jsou či nejsou terestrické planety, ale pokud uvážíme, že může být správná teorie o tom, jak Jupiter pomohl v naší soustavě zformovat menší planety, můžeme předpokládat, že v tomto systému menší terestrické planety jsou a připomínají planety v naší sluneční soustavě.“

Jupiter a jeho měsíc Ió | Foto: NASA

Dalibor Zíta Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme