OBRAZEM: Střední a jižní Evropu opět trápí extrémní horka

Střední a jižní Evropu zasáhla další vlna veder, teploty se dnes v Německu či Itálii mají podle meteorologů přiblížit 40 stupňům Celsia. Italské ministerstvo zdravotnictví vydalo kvůli extrémně vysokým teplotám varování pro obyvatele více než dvou desítek měst včetně Říma, Florencie nebo Boloni, zaměstnanci některých podniků si vzali kvůli horku zvláštní volno. Už během víkendu by ale mělo přijít mírné ochlazení, které přinesou silné bouřky.

Tento článek je více než rok starý.

Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Střední a jižní Evropu zasáhla další vlna veder - Itálie

Střední a jižní Evropu zasáhla další vlna veder - Itálie | Zdroj: ČTK

V Německu se teploty šplhaly vysoko už ve čtvrtek, a to zejména na jihu a východě země. Dnes by mělo horko zasáhnout celé území. Podle meteorologů za to může tlaková níže nad východním Atlantikem, při jejímž okraji proudí horký vzduch z jihu do středních a severních oblastí kontinentu.

Už dnes večer a hlavně v sobotu ale mají v Německu udeřit silné bouřky s kroupami, po kterých by měly teploty klesnout ke 30 stupňům.

Střední a jižní Evropu zasáhla další vlna veder - Němci u Baltu | Foto: Reuters

V Itálii dnes platí varování před vysokými teplotami ve více než 20 městech, zejména na severu země. Odborníci varují, že kvůli velké vlhkosti se tam teploty mohou pocitově zdát ještě mnohem vyšší než ve skutečnosti.

Střední a jižní Evropu zasáhla další vlna veder - Řecko | Foto: Reuters

Turisté v hojně navštěvovaných městech budou mít k dispozici klimatizované stany, v nichž si budou moci oddechnout během návštěvy památek. Někteří zaměstnanci si berou kvůli vedrům volno, podle agentury DPA do práce nepřišli například někteří zaměstnanci výrobce luxusních vozů Maserati.

Střední a jižní Evropu zasáhla další vlna veder - Rakousko | Foto: Reuters

Extrémní horka zasáhla Evropu už na přelomu června a července, kdy se teploty ve Španělsku, Francii, Itálii, Rakousku či Německu rovněž blížily 40 stupňům.

Střední a jižní Evropu zasáhla další vlna veder - Španělsko | Foto: Reuters

Francouzské ministerstvo zdravotnictví ve čtvrtek zveřejnilo statistiku, z níž vyplývá, že kvůli horkům tehdy zemřelo o 700 lidí více, než je v tuto roční dobu obvyklé.

Střední a jižní Evropu zasáhla další vlna veder - Francie | Foto: Reuters

Varování před velmi vysokými teplotami platí také v Česku. V sobotu má rtuť teploměru vyšplhat na východě Čech a jihovýchodě Moravy dokonce až na 37 °C. Na jihovýchodě Moravy v důsledku dlouhodoběji suchého a teplého počasí, které potrvá i během pátku a soboty, vzrůstá riziko vzniku požárů.

Střední a jižní Evropu zasáhla další vlna veder - Česko, u Berounky | Foto: ČTK

Čeká nás série tropických dní. Popíjet vodu, omezit fyzickou námahu, radí experti

Číst článek

ČTK Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme