Do Česka by se mohlo do konce roku přistěhovat 400 uprchlíků. První přijedou už v září

První uprchlíky by mohla Česká republika přijmout už v září. Do konce letošního roku by zde pak mohlo začít nový život 400 azylantů. Dopoledne se na tom shodli zástupci několika ministerstev, kteří jednali se Svazem měst a obcí, zástupci tripartity a církví.

Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Kvůli násilí v Iráku se plní uprchlické tábory

Kvůli násilí v Iráku se plní uprchlické tábory | Zdroj: Reuters

Uprchlíky chce Česko vybírat v táborech v Jordánsku a Kurdistánu. Konkrétní vybrané rodiny čeká ještě v uprchlických táborech seznamování s českým systémem.

Podle vládního tajemníka pro evropské záležitosti Tomáše Prouzy se jim tam budou věnovat čeští pracovníci.

„Musí vědět, jak náš systém funguje, co znamená, když se baví se starostou, jaké mají nároky v rámci sociálního systému, jak funguje české školství,“ říká Prouza.

Přehrát

00:00 / 00:00

Na přelomu srpna a září začne Česká republika vybírat uprchlíky, které přijme. O jejich integraci mluvil Vladislav Günter, ředitel o.p.s. Centrum pro integraci cizinců

„Jednou z důležitých věcí bude ujistit občany, že se nezhorší jejich bezpečnostní situace. A také že pro příchozí bude nalezeno ubytování a pracovní místa. Že budou schopni zapojit se do společnosti,“ vysvětluje 1. náměstek ministra vnitra Jiří Nováček.

O pozdější rychlé zapojení přistěhovalců do běžného života v Česku se bude starat i Svaz měst a obcí. Jeho výkonný ředitel Dan Jiránek počítá s tím, že vznikne konkrétní návod:

„Velmi stojíme o to, aby se vypracovala přesná metodika, aby starosta věděl, komu může zavolat, když bude mít problém, kolik obec případně získá prostředků, když se ve spolupráci s církví nebo neziskovou organizací rozhodne integrovat jednu nebo dvě rodiny.“

1500 cizinců za dva roky

Uprchlíkům pomohou i křesťanské církve, dají k dispozici budovy, pomohou i s integrací do české společnosti. Sekretář České biskupské konference Tomáš Holub Českému rozhlasu řekl, že ze začátku bude hrát roli víra uprchlíků. V další fázi mluví například o jezídech.

Přehrát

00:00 / 00:00

Bezproblémové začlenění imigrantů do české společnosti má zajistit 5bodový plán. Co je jeho obsahem komentoval státní tajemník pro evropské záležitosti Tomáš Prouza a jak proběhne jeho implementace obcemi popsal ředitel Svazu měst a obcí Dan Jiránek

„My se je budeme snažit učit postupně tak, aby proces byl úspěšný. Nejme těmi, kteří by říkali, že jen křesťané. Jsme otevřeni pomáhat, ale chceme, aby to bylo úspěšné. Domníváme se, že křesťané jsou ti, se kterými je třeba začít,“ uvedl Holub.

„V naší situaci a celkové společenské atmosféře si je potřeba vážit každého pozitivního kroku. Z hlediska celkové integrace těch lidí je ale důležité, aby nebyli závislí na jednom typu služby. Aby na ubytování a zajištění základních služeb navazovaly i další služby, které jsou odborně zaměřené třeba na uplatnění na trhu práce, vzdělávání, psychologickou podporu,“ uvádí Vladislav Günter, ředitel o.p.s. Centrum pro integraci cizinců.

„Ti lidé bez ohledu na kvalifikaci, budou muset nevyhnutelně projít málo placenými, neodbornými povoláními, protože se musejí sžít s podmínkami v Česku. Ostatně to znají i čeští emigranti. Bude to dlouhodobý proces a nebude to jednoduché,“ dodává Günter.

O přijímání uprchlíků budou ještě v pondělí jednat ministři vnitra všech zemí EU. Česká vláda před nedávnem schválila plán, podle kterého do dvou let přijme 1500 cizinců.

Veronika Hlaváčová Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme