Do Česka se vrací velká vedra. Možná přijdou bouřky

17. červenec 2015
Počasí – speciál

V České republice nás čeká opět teplý víkend, meteorologové varují před extrémními teplotami. Mohly by padat i teplotní rekordy. A víte, jaký je ten nejvyšší teplotní rekord v Česku?

Teplotní rekord padl 20. srpna 2012 v Dobřichovicích, naměřená teplota byla 40,4 stupně. V Dobřichovicích si dokonce postavili pomník, který je udělaný z příjemně hladivého mramoru.

Ale Dobřichovice jsou celkově obcí, kde je teplo. „Domnívám, se, že to je nadmořskou výškou a také tím, že Dobřichovice jsou v mělkém údolí se strmými stěnami, zejména od jižní skráně se tepelné záření odráží a zvyšuje tepelnou zátěž města,“ vysvětluje pamětník Václav Kratochvíl.

Čtěte také

V Dobřichovicích se také kdysi pěstovalo víno, ale vinice podléhaly chorobám, takže je křížovníci zrušili a nahradili ovocnými stromy. „Dneska pěstování vína připomíná jenom místní názvy,“ říká.

Teď už víme, jaká vedra byla v minulých letech, vraťme se ale k žhavé současnosti. Jak bude o víkendu? V sobotu jasno až polojasno, místy ale s bouřkami, nárazy větru a kroupami. Teploty 33 až 37 stupňů Celsia. Podobné to bude i v neděli.

Pomník v Dobřichovicích připomíná teplotní rekord

A koho horko vyžene k vodě, tak teplota našich vodních nádrží se pohybuje v rozmezí 21 až 24 stupňů Celsia. Nejteplejší je přehrada Seč na Chrudimsku a Máchovo jezero, ty mají 25 stupňů. Slapy a Těrlicko mají naopak jen 21 stupňů. V následujících teplých dnech ale teplota vody ještě poroste.

Teplo bude i v přímořských letoviscích

Teploty v Česku budou hodně vysoké a teplo bude i v zahraničí. Ve Středomoří bude přes třicet stupňů Celsia. Na španělském a francouzském pobřeží se přechodně můžou objevit bouřky. Teploty tam jsou 30 až 35 stupňů, voda má 24 až 27.

Čtěte také

V Řecku a v Turecku mají u moře kolem 35 stupňů. A jaká je situace v Bulharsku? V Sozopolu budou v příštích dnech teploty pod 30 stupňů, ale bude stále jasno a svítit slunce. V těchto dnech se často stává, že vlny dosahují tří čtvrtě metru a plavčíci vyvěšují červenou vlajku, což znamená zákaz plavání. Mnozí ale přesto plavou mezi vlnami až za boje vymezující prostor ke koupání.

Korfu

A pokud někdo vyráží za exotikou někam mimo Evropu, můžeme říct, jak bude třeba v Thajsku. V Bangkoku je polojasno s bouřkami a teplotou 33 stupňů. Kdo míří k moři do Egypta, tak 33 stupňů a jasno hlásí Alexandrie, v Luxoru je 44 a v Asuánu 45. V Tunisku v Monastiru mají jasno a 35 stupňů.

autor: mkk
Spustit audio