Záchranáři mají při horkých letních dnech víc práce než obvykle

17. červenec 2015

Teploty přesahující 35 stupňů Celsia zaznamenala letos celá Česká republika. Zdravotnická záchranná služba Pardubického kraje eviduje velký nárůst výjezdů právě při tropických teplotách. Velká horka s sebou přinášejí zdravotní rizika.

„Chránit hlavně ty nejohroženější, což jsou malé děti v kočárkách. Žádná maminka nesmí zapomenout dítě dát do stínu, nenechat ho na sluníčku, protože děti nemají vyvinout termoregulaci, nemají pocit žízně. Pak to může končit život ohrožujícími stavy,“ říká Pavel Svoboda, ředitel Zdravotnické záchranné služby Pardubického kraje.

Během horkých letních dnů záchranáři zaznamenávají větší počet výjezdů, než je obvyklé. V celém kraji je to zhruba o dvacet procent.

Přes 100 výjezdů za den

„Naše záchranná služba má během každého dne za rok 100 až 120 výjezdů. V těchto klimatických extrémech nám to narůstá o nějakých 10 výjezdů plošně. Není to tak, že bychom pouze objížděli bazénky a zkolabované seniory nebo děti, nicméně počítáme, že výjezdů bude víc. Až se počasí umoudří, tak to zase klesne a přibydou jiné úrazy,“ dodává Svoboda.

Zdravotníci ale se zvýšením počtu výjezdů počítají. Je to tak prý každý rok, takže přetížení nehrozí. Podle Svobody nejsou dlouhotrvající vysoké teploty hlavním problémem, horší jsou teplotní výkyvy a střídání počasí.

Sanitka (il.foto)

Léto je zároveň časem, kdy silničáři opravují silnice. Dopravní omezení a uzavírky komplikují záchrankám rychlost dojezdu a zvyšují se tak dojezdové časy. Záchranáři spolupracují s policií i krajským úřadem, aby informace o dopravě měli co nejdřív. Všechno pak řídí operátoři z centra v Pardubicích.

Letní služby komplikují i uzavírky

„Pokud nemáme výjimku nebo nám stavební práce neumožní nějak opatrně přejet s ohledem na situaci na místě stavby lokalitu, tak se řídíme pravidly jako každý účastník silničního provozu. To znamená, pokud máme mezi Pardubicemi a Chrudimí rozkopanou křižovatku v Nemošicích, tak logicky do Nemošic musíme jet jinudy. Nicméně jsme na to připraveni softwarově, logisticky. Máme pro celý kraj jedno operační středisko. Máme hlášené uzavírky. Nestane se a nemůže se stát a nikdy se nestalo, že bychom kvůli několika uzavírkám někam včas nedojeli,“ vysvětluje Pavel Svoboda.

Zdravotnická záchranná služba Pardubického kraje má celkem 16 výjezdových stanovišť. Na podzim letošního roku se většina z nich dočká nových vozidel.

autor: zen
Spustit audio