Britská velvyslankyně podpořila projekt na návrat nosorožců do volné přírody

17. červenec 2015

V pátek 17. července 2015 navštívila britská velvyslankyně v České republice Jan Thompson ZOO Dvůr Králové. Cílem její cesty do ZOO byla návštěva Elišky, samice nosorožce černého, která se s největší pravděpodobností už na podzim vydá na cestu do svého nového domova - rezervace Mkomazi v Tanzanii.

Projekt návratu nosorožců černých zpět do Afriky britská ambasáda podporuje již od minulého roku, kdy velvyslankyně ve spolupráci s dvorskou ZOO uspořádala ve své residenci fundraisingovou večeři na shromáždění potřebných finančních prostředků pro transport nosorožce do Tanzanie.

"Britská vláda dlouhodobě podporuje podobné projekty nejen v České republice, ale po celém světě. Na konferenci, která se konala loni v Londýně, byla Česká republika identifikována jako jedna z tranzitních zemí při procesu pašování rohoviny z Afriky do Asie. Osobně mě tato informace velmi překvapila," říká velvyslankyně. "Proto jsem ani chvíli neváhala, když nás královédvorská ZOO požádala o pomoc," dodává diplomatka.

Čtěte také

Díky večeři, kterou velvyslankyně pro Elišku uspořádala, se vybralo přibližně 100 000 korun. To bohužel na transport do Afriky nestačí. ZOO proto na své africké projekty pořádá i veřejnou sbírku, do které se může zapojit kdokoli. Náklady na přesun Elišky do Afriky jsou odhadovány na tři čtvrtě milionu korun.

Eliška patří k východnímu poddruhu nosorožce dvourohého, jenž je kriticky ohrožený. Její předci byli do tehdejšího Československa dovezeni Josefem Vágnerem z keňského parku Tsavo, který je hned za hranicemi Mkomazi.


To znamená, že se Eliška opravdu vrátí do své domoviny.

Jedná se již o čtvrtého nosorožce, kterého zoo do divoké přírody vrací. První nosorožci odjeli ze Dvora Králové už v roce 2009 a v jejich nové domovině se jim daří velice dobře. Jedna ze samic, která byla do Afriky takto vrácena, již dokonce porodila dvě mláďata.

V pátek 17. července 2015 navštívila britská velvyslankyně v České republice Jan Thompson ZOO Dvůr Králové. Cílem její cesty do ZOO byla návštěva Elišky, samice nosorožce černého.

S rohy nosorožců, ačkoli z nich není žádný užitek, se především ve východní Asii nelegálně obchoduje. Do celého řetězce jsou zapojeny gangy, které pašují například i drogy, v Africe se na pytlačení podílejí rovněž ozbrojené skupiny, které terorizují místní obyvatele.

Obchodníci se černý trh s rohovinou nosorožců snaží podpořit vymyšlenými báchorkami o jejích zdravotních účincích. Kvůli nim se cena rohoviny na černém trhu vyšplhala výše, než je cena za diamanty nebo kokain, což vedlo k obrovskému nárůstu pytlačení nosorožců v posledních 10 letech.

Kromě Elišky paní velvyslankyni v ZOO přijal i její ředitel Přemysl Rabas. Seznámil ji se životem v ZOO a ukázal jí ta nejzajímavější místa. Paní velvyslankyně navštívila samici Nabiré, která je jedním z posledních pěti severních bílých nosorožců na světě, paterčata gepardů i nově otevřené lví safari.


Zvětšit mapu

autor: Jan Stejskal
Spustit audio