Vláda obešla zákaz, kritizuje opozice zapojení britských letců do akcí v Sýrii

Britští piloti působící dočasně u amerického a kanadského letectva bombardovali cíle hnutí Islámský stát v Sýrii. I když to nebylo se stroji Královského letectva, někteří britští poslanci zuří. Mají pocit, že se tak obešel parlamentní zákaz. Vzdušné operace proti radikálům z Islámského státu i nad územím Sýrie totiž Dolní sněmovna v roce 2013 zamítla.

Tento článek je více než rok starý.

Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

F 18 Hornet

F 18 Hornet | Foto: FAS

Mezi ozbrojenými silami Velké Británie, Spojených států a několika dalších spojeneckých zemí existují už dlouhá léta výměnné programy – v jejich rámci působili tři britští piloti a asi 20 příslušníků pozemního personálu u amerických a kanadských jednotek.

V posledních měsících se tři britští piloti zúčastnili náletů na pozice IS v Sýrii. Není zatím úplně jasné, na jakých strojích, ale nejspíš na F-18 Super Hornet z paluby americké letadlové lodi USS Carl Vinson.

Přehrát

00:00 / 00:00

O britských letcích, kteří se zapojili do akcí v Sýrii, mluvil komentátor ČRo Milan Slezák

Zjistila to na základě zákona o volném přístupu k informacím nevládní organizace Reprieve.

Informace vyvolala na britské politické scéně značné pobouření, protože v roce 2013 se poslanci dokonce mimořádně vrátili z prázdnin, aby odhlasovali, že se Británie nezapojí do vojenské operace na území Sýrie.

Padají slova, že se jedná o obcházení vůle parlamentu, což se ve Velké Británii bere jako velmi vážná věc. John Baron, poslanec za vládní Konzervativní stranu, žádá, aby se hned v pondělí ministr obrany Michael Fallon zpovídal na půdě Dolní sněmovny.

Vláda chce být aktivnější

Premiér David Cameron nic nezapírá. Přiznal, že věděl o britských pilotech u amerických perutí i o tom, jakých misí se účastní.

Podle britského ministerstva obrany se v současné době žádní britští stážisté už na operacích v Sýrii nepodílejí, neznamená to však, že by to kabinet nechtěl.

Po atentátu v tuniské Súse slíbila britská vláda aktivnější postup proti extremistům z Islámského státu a chtěla získat souhlas s rozšířením náletů na území Sýrie – nezapojit se by bylo podle ministra obrany Fallona nelogické.

I když to po této „aféře“ bude mít vláda v parlamentu určitě těžší, podle komentátora Českého rozhlasu Milana Slezáka je dnešní situace jiná a návrh by měl v parlamentu větší šanci než posledně.

„Před těmi dvěma lety ještě nebylo zřejmé, že bude Islámský stát takovou hrozbou i pro britskou bezpečnost. Takže dnes je úplně jiná situace. A jde samozřejmě o nálety na cíle spojené s Islámským státem, nikoli na pozice syrských vládních jednotek,“ řekl Slezák.

Islámský stát | Foto: Český rozhlas

Jiří Hošek, ČRo Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme