Policisté na demonstraci s maketami šibenic nechybovali, zní závěr kontroly

Policisté při červencové demonstraci proti migraci v Praze, kde se objevily makety šibenic, neudělali chybu, když nezasáhli. Takový je závěr oddělení vnitřní kontroly pražské krajské policie. Policejní prezidium prověřování dozorovalo a s výsledky souhlasí. Na závěr prověrky upozornil server Aktuálně.cz.

Tento článek je více než rok starý.

Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Policie (ilustrační foto)

Policie (ilustrační foto) | Foto: CC0 Public domain, Fotobanka Pixabay

Policie se v souvislosti s demonstrací proti imigraci zabývala projevy řečníků, maketami šibenic s nápisem „za vlastizradu“ v rukou některých účastníků i počínáním svých příslušníků.

Závěr prověrky odboru vnitřní kontroly zní, že přítomní policisté chybu neudělali. „Kontrolní pracovníci neshledali jakékoli pochybení,“ řekl Českému rozhlasu policejní mluvčí Tomáš Hulan.

Policisté čelili kritice ze strany odpůrců demonstrace, kteří blokovali průvod protimigrantsky naladěných lidí a těžkooděnci je z ulice vynesli, nebo třeba i ze strany ministra vnitra Milana Chovance (ČSSD).

„Do vyspělé demokratické společnosti veřejné chrastění symboly jako jsou šibenice, ani vyhrožování smrtí nepatří,“ argumentoval krátce po události ministr, podle nějž mohla policie lidi s šibenicemi legitimovat nebo vyvést.

To, že podle závěru kontroly nepochybili policisté, ještě neznamená, že se nemohli dopustit nějakého prohřešku účastníci demonstrace.

Policisté týden po demonstraci oznámila, že je prověřuje kvůli podezření na trestné činy „hanobení národa, rasy, etnické nebo jiné skupiny osob“ a „vyhrožování s cílem působit na orgán veřejné moci“. Mluvčí Hulan Českému rozhlasu potvrdil, že prověřování dál pokračuje.

ČTK, ČRo Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme