K teroristickému útoku na severu Iráku se přihlásil IS, při výbuchu zemřelo 120 lidí

Výbuch auta naloženého trhavinami zabil na severu Iráku nejméně 120 lidí včetně dětí a dalších 130 zranil. Exploze na rušném tržišti srovnala se zemí i několik okolních budov. Záchranářům se stále nepodařilo odklidit všechny trosky. Obětí tak může být víc.

Tento článek je více než rok starý.

Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Výbuch auta naloženého trhavinami zabil na iráckém tržišti na severu země nejméně sto lidí

Výbuch auta naloženého trhavinami zabil na iráckém tržišti na severu země nejméně sto lidí | Zdroj: Reuters

Nálož ukrytá v autě explodovala v centru města Chán Baní Saad severně od Bagdádu.

Tržiště bylo v tu dobu plné lidí, kteří slavili malý Íd - svátek společného veselí na konci ramadánového půstu.

Exploze celé tržiště rozmetala. V autě byly údajně tři tuny výbušnin. Rozhněvaní a truchlící obyvatelé města pak začali kameny rozbíjet i další okolo stojící auta.

K teroristickému útoku se přihlásilo džihádistické hnutí Islámský stát. Úřady v provincii Dijála vyhlásily třídenní smutek. Až do konce malého Ídu uzavřely parky a další veřejná prostranství.

Obyvatelé Bagdádu a jeho okolí jsou v poslední době téměř denně svědky bombových útoků páchaných příslušníky radikální sunnitské organizace Islámský stát. Ta útočí především na šíitské muslimy, jejichž představitelé například vládnou v Iráku.

IS už ovládá rozsáhlé oblasti na severu a západě Iráku a na severu a východě sousední Sýrie. Od začátku bojů s IS v roce 2014 už zahynulo podle OSN více než 15 000 civilistů a na 30 000 bylo zraněno.

Viktor Daněk Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme